A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az Avatar meglepte piacot, kiábrándító árfolyamok vilászerte - lapszemle

Vágólapra másolva!
A görög válság miatti befektetői aggodalom mélybe küldte az árfolyamokat a nemzetközi piacokon. Egy amerikai biotehnológiai cég elvesztette értékének négyötödét, miután nem kapott engedélyt az egyik készítménye, a News Corp. médiavállalat pedig az Avatar film óriási bevétele miatt ért el a vártnál sokkal jobb eredményt - derül ki a külföldi gazdasági lapokból.
Vágólapra másolva!

Az európai piacok keddi esése után az amerikai és ázsiai tőzsdéken is rossz hangulat alakult ki elsősorban a görög válság miatt, illetve az eurózóna problémái miatt.

A befektetők attól félnek, hogy Görögország annak ellenére nem lesz képes úrrá lenni pénzügyi gondjain, hogy az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap több mint 100 milliárd eurós segélycsomagot kínál az országnak. Emellett aggódnak a piaci szereplők, hogy Görögországhoz hasonlóan óriási költségvetési hiánnyal küzdő Spanyolországnak és Portugáliának is segélyre lehet szüksége.

Mélyben az euró

A kiábrándító piaci hangulatban a befektetők igyekeznek kiszállni az euróban lévő befektetéseikből és a biztonságosabb célpontok - például a dollár és az arany - felé vették az irányt. Ennek eredményeként az euró a dollárral szemben 13 hónapja nem látott mélypontra, az 1,30-as szintre csökkent - derül ki a BBC piaci összefoglalójából.

A BusinessWeek internetes verziója is a világon végigvonuló eladási hullámmal foglalkozik: a hírügynökség összeállításából kiderül, hogy a New York-i indexek legutóbb februárban estek olyan mértékben, mint kedden. A harminc vezető részvpény mozgását követő Dow Jones Industrial Average 2 százalékkal, a lélektani határnak tekintett 11 pont alá került. A félezer papír teljesítményét tükröző S&P 500 több mint 2 százalékkal, a technológiai ágazat indexe, a Nasdaq pedig 3 százalékkal esett. A Bloomberg tudósításából pedig kiderül, hogy szerdán az ázsiai piacokon is az eladók diktálták a tempót.

Az Avataron hízott a News Corp.

Szinte valamennyi részvény esett az amerikai piacokon, ám akadt cég, amely jóval nagyobbat zuhant, mint amennyi az általános befektetői pesszimizmusból adódott volna. Az InterMune biotechnológiai cég részvényei az zárás utáni kereskedésben több mint 80 százalékkal estek, miután az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság (FDA) elutasította a vállalat tüdőbetegségek kezelésére kifejlesztett, Esbriet nevű készítményre vonatkozó forgalmazási kérelmet - írja a CNN Money.

A világ egyik vezető médiavállalata, a News Corp. a március 31-én zárult negyedévben 8,8 milliárd dolláros bevételre tett szert, ami 19 százalékos növekedés jelent éves összevetésben. A nyereség összesen 839 millió dollárra, részvényenként 32 centre rúgott, ez pedig bőven meghaladja a ThomsonReuters által megkérdezett elemzők 22 centes előrejelzését. A kedvező eredmény részben a médiavállalat szuperprodukciójának, az óriási költségvetéssel elkészített film, az Avatar sikerének köszönhető - idézi a Ruper Murdoch médiamágnás kezében lévő cég eredményeit az Associated Press hírügynökség. (Az Avatarról szóló cikkeink itt találhatóak.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!