A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNFucsovics Márton
15:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNPupp Réka
18:00CselgáncsReka Pupp-Amandine Buchard
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:55TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
NyílNyíl

Fehéroroszország megcsapolja az európai gáztranzitot

Vágólapra másolva!
Fehéroroszország megkezdte a területén át Európába szállított orosz gázmennyiség megcsapolását, jelentette be kedden Uladzimir Szemaska miniszterelnök-helyettes. Ezt megelőzően  a gazprom szóvivője azt közölte, hogy a fehérorosz-orosz gázvita ugyanakkor nem veszélyezteti Európa gázellátását. A két fél nagyjából 200 millió dollár körüli összegről vitázik.
Vágólapra másolva!

"Utasítást adtunk a gáz megcsapolására, hogy támogassuk a fehérorosz gázellátó rendszert" - közölte Szemaska a Sztolicsnoje Televigyenije televízióban. A miniszterelnök-helyettes szerint erről levélben tájékoztatták a Gazprom orosz gázipari vállalatot is. Az Európai Unió bejelentette: a gázszállítás csökkentése Litvániát, Lengyelországot és Németországot érintette. Oroszország nem erősítette meg, hogy csökkent volna a Fehéroroszországot elhagyó gáz mennyisége. "Ez nagyon rossz jel az állampolgárainknak" - mondta Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, miután Moszkvában találkozott Szergej Smatko orosz energetikai miniszterrel.

A fehérorosz-orosz gázvita ugyanakkor nem veszélyezteti Európa gázellátását, jelentette be szintén kedden a Gazprom szóvivője, miután a fehérorosz elnök kedden leállíttatta a Fehéroroszországon át Európába tartó orosz gáz szállítását. Mindkét fél azt állítja, hogy a másik tartozik neki nagyjából 200 millió dollár körüli összeggel: az oroszok ezért ma már 30 százalékkal csökkentették a Fehéroroszországnak szállított gázt, a fehéroroszok pedig azért blokkolják az Európának szánt orosz gázt.

A mostani fehérorosz gázkrízis a Ria Novosztyi szerint a korábbi ukrán krízishez hasonlóan abból alakult ki, hogy Oroszország jelentősen növelte a korábban mélyen piaci ár alatt kínált földgáz árát Fehéroroszország számára. Minszk 2009-ben még 150 dollárt fizetett 1000 köbméter földgázért, 2010 első negyedévében azonban az ár 169 dollárra, a második negyedévben pedig 185 dollárra emelkedett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!