A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaNorvégia-Magyarország
HUNPóta Georgina
10:00AsztaliteniszYu-Bin Shin-Georgina Pota
HUNTóth Krisztián
10:50CselgáncsKrisztian Toth-Alex Cret
HUNGercsák Szabina
10:50CselgáncsAoife Coughlan-Szabina Gercsak
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Italy
NyílNyíl

A svájci hírek mozgatták meg a forintot

Vágólapra másolva!
Egy vártnál jobb, a svájci gazdaság erejére utaló adat nyílvánosságra kerülése után újra erősödni kezdett a frank, pedig reggel még a forint drágult a frankkal szemben. Az euró szűk sávban mozgott és 286 forint alá került délután.
Vágólapra másolva!

A péntekinél kissé gyengébb árfolyamon stabilizálódott a forint hétfőn. Csendes forgalomban, különösebb piacmozgató hírek hiányában, szűk tartományban mozgott a forint árfolyama, miközben a térség más devizái mérsékelten erősödő tendenciát vettek fel.

Az euróval szemben a 284,4 és 286,4 között mozgott a hazai pénz jegyzése, délután 285,3 forint volt. A dollár 228,1 forintot ért délután háromnegyed ötkor. A svájci frank azonban mindkét nagy devizával szemben erősödni kezdett, mivel jó adat érkezett Svájcból.

Májusban 3,8 százalékkal emelkedtek a kiskereskedelmi eladások Svájcban, szemben az áprilisi 1,3 százalékos bővüléssel. Az elemzők előzetesen 2,7 százalékos emelkedésre számítottak, így a hétfői statisztika kellemes meglepetést okzott a piacokon. A vártnál jobb kiskereskedelmi adat újabb bizonyítéka annak, hogy a svájci gazdaság jó erőben van, aminek hatására a svájci frank újra erősödni kezdett az euróval és a dollárral szemben is.

A frank a forinttal szemben is izmosodott: a hétfőn hajnali 214 forintos jegyzés után ugyan 212-ig ment az árfolyam, de később újra a frank kezdett drágulni.

Elemzők szerint az utóbbi kereskedési napok heves árfolyam-ingadozása után a forint megnyugodhat, a következő piacmozgató esemény pedig várhatóan a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió delegációjának helyszíni vizsgálata lesz a 2008-ban Magyarországgal kötött hitelmegállapodás végrehajtásáról.

A Raiffeisen hétfő reggeli hírlevele szerint a lengyel elnökválasztás kedvező eredménye, valamint az, hogy a románok elnyerték az IMF támogatását, és lehívhatják az aktuális trancsot vélhetően pozitív hatással lesz a régióra. Devizakereskedőik a mai napon 284,95-288,10 közötti mozgásra számítanak a forint/euró árfolyamban.

Péntek este tíz körül a 214-es szintetet súrolta felülről a forint/svájci frankárfolyam, míg napközben 212 forintot is adtak egy frankért a bankközi devizapiacon, ami az azt megelőző, csütörtöki 218 forint feletti szintekkel szemben a forint erősödését jelezte.

A svájci jegybank 2009 márciusában olyan stratégiát hírdetett, miszerint frankot ad el euró ellenében a devizapiacon, hogy a svéjci pénz ne erősödjön meg túlságosan - a frankot az tette vonzóvá, hogy tradicionálisan ez az egyik menedékdeviza, vagyis bizonytalan gazdasági környezetben svájci papírokba menekítik a pénzüket a befektetők. A globális gazdasági válság, illetve az utóbi hónapokban egyre csak terebélyesedő európai adósságkrízis pedig ebből adódóan felértékelte a frankot.

A frankeladási stratégiát június 17-én adta fel a svájci jegybank, a frank azóta 3,6 százalékot erősödött az euróval szemben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!