Az OTP felülmúlta a piaci becsléseket

Vágólapra másolva!
A piaci elemzők várakozásainál 10 százalékkal nagyobb nettó eredményt ért el az OTP Bank a harmadik negyedévben. A társaság gyorsjelentésében közölte, a bankadó nélkül a válság óta az egyik legjobb negyedéves eredményt produkálta, ami részben annak köszönhető, hogy a külföldi leányvállalatok jól szerepeltek.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bank a harmadik negyedévben 30,9 milliárd forintos nettó eredményt produkált, az első kilenc hónapban elért nyereség pedig valamivel meghaladja a 100 milliárd forintot - derül ki a bankcsoport péntek hajnalban publikált gyorsjelentéséből.

Bár a negyedéves profit 33 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakában elért eredménytől, a második negyedévhez képest 13 százalékos növekedést jelent és 10 százalékkal meghaladja a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők által prognosztizált 27,5 milliárd forintos becslést. A harmadik negyedéves eredményt jelentősen csökkentő bankadó nélkül a nettó nyereség 45,4 milliárd forintra rúgna, ami a válság kirobbanása óta az egyik legkedvezőbb eredmény.

Több a késedelmes hitel

A gyorsjelentésben a bank közölte azt is, hogy az eredmény abszolút nagyságán túl ugyancsak kedvező fejlemény, hogy a külföldi leányvállalatok adták a profit 38 százalékát, vagyis jelentősen hozzájárultak a nyereséghez. "A különadó negatív hatását és a hazai adózott eredmény csökkenését tehát jelentős mértékben ellensúlyozta a külföldi cégek javuló teljesítménye" - fogalmaz a jelentés.

A magyarországi portfólió minősége romlott, elsősorban a lakossági piacon. A kilencven napon túli fizetési késedelemben lévő jelzáloghitelek aránya ugyanis 7,4 százalékra nőtt az előző negyedévben mért 6,3 százalékról, a fogyasztási hitelek esetében pedig 17,8 százalékról 19,1 százalékra emelkedett az arány. A portfólióromlás elsősorban azzal magyarázható, hogy a forint a kérdéses időszakban jelentősen gyengült a svájci frankhoz képest, a hitelek jelentős részét pedig ebben a devizában vették fel a lakossági ügyfelek. A bank jelentése hozzáteszi, hogy a forint második negyedévben indult gyengülésére reagálva, a lakossági devizahitelesek terheinek könnyítése érdekében csökkentette az euró-, frank- és jenhitelek kamatát. A lépések a bank szerint a frankban eladósodott jelzáloghiteleseknek számára forint 13 forintos árfolyam-erősödésének felel meg.

Stabil helyzet

A gyorsjelentésből kiderül, hogy az egyéb kockázati költségek a rekordnagyságú második negyedév után jelentősen mérséklődtek, a problémás portfolió céltartalékkal való fedezettsége stabil. Az éves kockázati költségek alakulását nagyban befolyásolja, hogy a második negyedév jelentős árfolyammozgását követően a forint svájci frankhoz mért árfolyama megmarad-e az október végén elért 200 forint körüli tartományban.

Az OTP-csoport úgynevezett tőkemegfelelési mutatója, amely a bank stabilitását jelzi, 1,1 százalékponttal javult éves összevetésben, 18 százalékra emelkedett. Az elsődleges tőke nagysága pedig 0,9 százalékponttal, 14,1 százalékra nőtt az elmúlt 12 hónapban. A gyorsjelentés szerint mindkét mutató lényegesen meghaladja az OTP legfőbb regionális versenytársainak hasonló mutatóit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!