A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Sikerült megegyezni az EU jövő évi büdzséjéről

Vágólapra másolva!
Megszavazta az Európai Parlament plenáris ülése az Európai Unió 2011-es költségvetését szerdán.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta az Európai Parlament a jövő évi uniós költségvetést, ezzel elhárult annak a veszélye, hogy az EU jóváhagyott büdzsé nélkül, az idei főszámokkal kezdje meg a következő évet, jelentős többletfeladatokat adva a januártól soros magyar EU-elnökségnek is. A szavazás után Jerzy Buzek, az EP elnöke is méltatta a megállapodást.

Korábbi megállapodás szerint a jövő évi uniós költségvetésben a kiadások összege 126,5 milliárd euró lesz, 2,9 százalékkal több a tavalyi 123 milliárdnál. A büdzsé biztosítja az unió működését, és például a felzárkóztatási politika 15 százalékkal több támogatást kap mint tavaly, de lesz elegendő forrás a közös mezőgazdasági politika számára is.

A KDNP-s Surján László és a fideszes Áder János közös közleményben hangsúlyozta, hogy az unió történetében először született meg az EU-s büdzsé a Lisszaboni szerződés szabályai szerint. A költségvetésbe több olyan módosító javaslat is bekerült, amely fontos Magyarországnak. Többek között 1,5 millió eurót biztosítanak ifjúsági programokra.

November közepéig kellett volna megszavazni a 2011-es EU-költségvetést, azonban nem tudtak megállapodni a tagállamok képviselői az Európai Parlementtel (ilyen utoljára 1988-ban fordult elő). Az EP azt szerette volna elérni, hogy nagyobb beleszólást kapjon a büdzsé alakításába.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!