Mesterséges szigetet vett Roman Abramovics

Vágólapra másolva!
Roman Abramovics, Londonban élő orosz oligarcha az amerikai Forbes Magazin legköltségesebb vásárlásokat felsoroló idei listáján az első helyre került azzal, hogy a minap 400 millió dollárért megvásárolta a szentpétervári Új Hollandia szigetet. A rangsorban hátrébb van szálloda-, lakás-, műkincs-, ló- és szarvasgomba-beszerzés is.
Vágólapra másolva!

Szerdán arról számolt be a Komszomolszkaja Pravda nevű orosz lap, hogy Roman Abramovics orosz oligarcha megvásárolta a közel kilenchektáros szentpétervári Új Hollandia nevű mesterséges szigetet, amelyet az Ohta és a Mojka folyó, valamint több csatorna találkozásánál töltöttek föl a 18. században, Nagy Péter cár idején. A területen álló raktárak ma egyedülálló ipariműemlék-együttest alkotnak.

Abramovics szállodákat, butikokat, művészeti galériákat és éttermeket szándékozik itt kialakítani. Az ügy pikantériája, hogy itt épült volna a Gazprom energiavállalat Ohta Központnak elnevezett, több épülettel körülvett toronyháza Norman Foster sztárépítész tervei szerint, de a heves tiltakozás nyomán az önkormányzat kénytelen volt a napokban visszavonni az ellenzői szerint Szentpétervár látképét elcsúfító épület építési engedélyét.

A tranzakcióval a Chelsea futballklub tulajdonosa első helyre került a Forbes magazin idei legnagyobb (nem üzleti célú) vásárlásokat felsoroló listáján, mégpedig óriási fölénnyel utasítva maga mögé a többi költekező milliárdost.

A második helyen Steven Cohen, a SAC Capital spekulatív befektetési alap létrehozója áll, a Jasper Johns kortárs amerikai festő Flag (Zászló) című - az amerikai lobogót ábrázoló - festményéért fizetett 110 millió dollárral. Harmadik Mian Muhammad Mansha pakisztáni iparmágnás a londoni St. James Hotelre költött 90 millióval.

Negyedik Kelcy Warren texasi milliárdos (egy coloradói ranchot vett 46,5 millióért), ötödik Laurence Graff brit gyémántkereskedő (egy ritka rózsaszín gyémántért ajánlott 46 milliót egy árverésen), hatodik Carlos Slim, a világ jelenlegi leggazdagabb embere (44 milliót adott egy nyolcadik emeleti lakásért a New York-i Fifth Avenue-n), hetedik a Miami Dolphins amerikaifutball-csapat korábbi tulajdonosa, Wayne Huizenga (40 milliót áldozott egy georgiai golfpályára).

Az utolsó három helyre már 20 millió alatti összeggel is oda lehetett kerülni: Joseph Lau Hong Kong-i üzletember egy árverésen 16,7 millióra tartott két antik füstölőt; Mohamed bin Rasid al-Maktum sejk - az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke, Dubaj uralkodója - 5,4 millióért szerzett be egy kisebb ménest egy angliai lóaukción; Stanley Ho makaói kaszinótulajdonos pedig 330 ezer dollárért vásárolt szarvasgombát.

Abramovics egyébként éppen december elején vette át Eclipse nevű jachtját, mely ugyancsak 400 millió dollárba került. Hossza 167 méter, a hajótest golyóálló acélból, az ablakok golyóálló üvegből készültek, és a fedélzeten elhelyeztek egy német fejlesztésű rakétavédelmi rendszert is. Az Eclipse hangárjaiban két helikopter, egy mini tengeralattjáró és két nagy motorcsónak is rendelkezésre áll. Egy digitális fényképezőgépeket zavaró műszer pedig a lesifotósoktól óvja az utasokat. A jachton 30 vendég lakhat, akik a nyitott és a fedett medencében, a moziteremben, az edzőteremben vagy a bárban üthetik el az időt. A hajó állandó személyzete 70 fő, fenntartása évi 25-35 millió euró lesz.

Roman Abramovics, a ma 43 éves, egykori csukcsföldi árva gyerek, aki a Szovjetunió végnapjaiban állítólag kétes olajüzletekkel tett szert hatalmas vagyonra, a Forbes magazin szerint az idén tavasszal 11,2 milliárd dolláros vagyonnal bírt, a globális válság viszonylag kevéssé sújtotta. Elvált, új élettársától, Darja Zsukova orosz modelltől tavaly év végén született meg hatodik gyermeke, miközben a nagyobbak lassan már családot alapítanak.

Abramovics tavalyi szerzeményei között van egy hatalmas, 90 millió dolláros villa a karibi Saint Barts szigeten és egy nagy moszkvai villa, saját focipályával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről