Újra részvénytársaság lett az Opel

Vágólapra másolva!
Ismét részvénytársaság lett az Opel autógyár, miután a darmstadti cégbíróság szerdán jóváhagyta a társasági forma megváltoztatását korlátolt felelősségű társaságból részvénytársasággá.
Vágólapra másolva!

Az Opel dolgozói belementek a bérük csökkentésébe ezzel is lehetővé téve, hogy az autógyár újra részvénytársasággá alakulhasson, az erről szóló iratot szerdán hagyta jóvá a darmstadti cégbíróság.

Az Opel 2005-ben az anyakonszern amerikai General Motors vezetőségének ösztönzésére kft.-vé alakult át. Detroitban úgy gondolták, hogy a kft. formában működő Opelre ezáltal közvetlenebb befolyást tud gyakorolni a GM. A számítás azonban nem vált be. Sokak szerint ezzel a lépéssel vette kezdetét a nagy múltú német autógyár hanyatlása, amely tavalyelőtt csőd közeli helyzethez vezetett.

Az Rt.-forma hozadéka, hogy ezentúl az Opel nagyobb önállóságot élvez a jövendő modellek tervezésében és kialakításában. A kft-s években Detroitból diktáltak a német tervezőknek, ráadásul a GM kénye-kedve szerint tologatta ide-oda a német leányvállalatnál keletkező nyereséget és veszteséget, ami szintúgy visszatetszést keltett az Opel háza táján.

A szerdai öröm mindazonáltal csak óvatos derűlátással párosul Rüsselsheimben. Az Opel ugyanis az idei évet várhatóan 1,4 milliárd euró veszteséggel fogja zárni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről