Hat állami hőerőművet ad el Szlovákia

Vágólapra másolva!
Az állam százszázalékos tulajdonában lévő hat legnagyobb hőerőmű eladásáról döntött a szlovák kormány.
Vágólapra másolva!

"A kormány azt javasolta az állami vagyonalap vezetőjének, hogy a pénzügyminiszterrel és a gazdasági miniszterrel együtt készítsenek javaslatot a hőerőművek magánosítására. Egyetértés van abban, hogy a hőerőműveket magánosítjuk" - mondta Ivan Miklos pénzügyminiszter újságíróknak a kabinet ülése után. A miniszter szerint az állam nyilvános versenypályázaton hat városi hőerőmű - Pozsony, Nagyszombat, Túrócszentmárton, Zólyom, Zsolna, Kassa - számára keres majd stratégiai befektetőt.

"Nincs egyelőre megállapodás arról, hogy milyen részvénycsomagokat adjunk el. Az már biztos, hogy az eladásra kerülő részvénycsomagok legalább 51 százalékosak lesznek" - pontosított Miklos. Hozzátette: az eladásra kerülő részvénycsomagok nagyságáról a két minisztérium és a vagyonalap javaslata alapján a későbbiekben dönt a kormány. "Az anyag alapján arról is döntünk, hogy részt vesznek-e a privatizációban az érintett önkormányzatok is" - fejtette ki Miklos.

A miniszter ismételten azt állította, hogy az állam kezében lévő hőerőművek gazdálkodása nem hatékony, ezért az lenne a legjobb, ha magánosítanák, eladnák őket. Ivan Miklos szerint a hőerőművek eladása gazdaságilag kedvezőbb, mint a tulajdonosi hozamok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről