Börtön járhat a jövőben a költségvetési csalásért

Vágólapra másolva!
Módosítaná a kormány a Btk.-t, így bárki, aki közpénzekkel él vissza, 100 ezer forintos értékhatár felett 2-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel lenne sújtható. Akár két évet is kaphatna az, aki a táppénzzel él vissza.
Vágólapra másolva!

A közpénzekkel való visszaélések büntethetőségét kezdeményezi a kormány a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával - jelentette be a kormány döntését a kormányszóvívő. A módosítással a Btk.-ba új fogalom épül be: a költségvetési csalás. Ennek értelmében bárki, aki közpénzekkel él vissza, 100 ezer forintos értékhatár felett 2-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel lenne sújtható. A kormány azt várja az intézkedéstől, hogy a Btk. hatékonyabban tudja megvédeni a költségvetést. Nagy Anna szerint a módosítás sok kiskaput lesz képes bezárni, és "minden, a költségvetésnek kárt okozó cselekmény bekerül a látótérbe."

A költségvetési csalás alá tartozik többek között az adócsalás, a munkáltatással összefüggő csalás, a csempészet, az áfacsalás vagy a jövedékiadó-csalás is. További újdonság, hogy akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető lesz az, aki visszaél a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással, így például a rokkantnyugdíjjal vagy a táppénzzel. Ennek a bűncselekménynek 20 ezer forint lesz az értékhatára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről