A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Leminősítéssel reagált a görög mentőcsomagra a Moody's

Vágólapra másolva!
Bár a hosszabb távú kilátásokat pozitívnak tartja, újabb három fokozattal rontotta a görög államadósság besorolását a Moody's hitelminősítő. A közlemény szerint a múlt heti EU-csúcs döntései után gyakorlatilag 100 százalék a csőd esélye.
Vágólapra másolva!

Újabb három fokozattal rontotta a görög államadósság besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő. A görög adósság besorolása már eddig is a befektetésre ajánlott kategória alatt volt "Caa1" osztályzattal, de ezt a Moody's hétfőn tovább rontotta "Ca" osztályzatra, ami már csak két fokozatra van a lehető legrosszabbtól.

A hitelminősítő ezzel a múlt heti európai uniós csúcstalálkozón hozott döntésekre reagált, amelyen újabb görög mentőcsomagról döntöttek a tagállamok (ennek részleteiről itt olvashat). A Moody's közleménye szerint "a bejelentett EU-s program (...) azt jelenti, hogy a görög államkötvények kényszerű cseréjének, ennélfogva a csődnek gyakorlatilag 100 százalék az esélye".

Bár a Moody's szerint a kötvények cseréje gyakorlatilag csődöt jelent, a hitelminősítő optimista Görögország hosszabb távú kilátásaival kapcsolatban. Úgy vélik, az EU-s segélyprogram és a javasolt adósságcserék növelik annak valószínűségét, hogy Görögország képes lesz stabilizálni és végül csökkenteni a teljes adósságterhet. A Moody's szokatlan módon nem negatív vagy pozitív, hanem "fejlődő" kilátást adott meg az új minősítéshez.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings már pénteken bejelentette, hogy a "korlátozottan nem fizető" kategóriába fogja sorolni Görögországot, amiért az ország megmentésébe a magánszférát is bevonják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!