Hétfőtől már az üzletekben lehet a répából készült cukorral azonos minőségű, Brazíliából importált nádcukor, amelyet a Magyar Cukor Zrt. kaposvári üzemében, az ország egyetlen működő cukorgyárában dolgoznak fel.
A nádcukor behozatalára azért volt szükség, mert nem tudják kiszolgálni a vevőket a hazai cukorrépa őszi betakarításáig, a magyarországi termelés ugyanis az elmúlt években jelentősen visszaesett - indokolta a tulajdonos, az osztrák Agrana cégcsoport lépését Szeles Zoltán, a kaposvári gyár operatív igazgatója. Mint mondta, gazdasági szempontból ez nekik "nullás üzlet", a piac megtartása és fenntartása a céljuk.
A nádcukorból készült termék fogyasztói ára a cukorrépából készült cukoréhoz hasonló lesz. A piaci árakat alapvetően a világpiaci árak, illetve az európai piaci árak befolyásolják. Az importra a hazai cukorrépa-termelés csökkenése óta minden évben szükség van, az újdonság az, hogy most nem répa-, hanem nádcukor került az országba.
Magyarországon körülbelül száz éve nem finomítottak nádcukrot. A nádcukor finomítására április óta készültek, a kristályosítás technológiai folyamata ugyanis más, mint a répacukornál.
A kaposvári gyárban 20 ezer tonna nyers nádcukorból mintegy 19 ezer tonna - a répacukorral azonosan, 99,9 százalék szacharóz vegyületet tartalmazó - tiszta cukor készül. Az első nyolcezer tonnás brazíliai szállítmány feldolgozását szerdán kezdték el, a munka várhatóan a hónap végéig tart. A feldolgozásban a gyár 170 állandó dolgozója mellett hatvan idénymunkás is részt vesz.
A várhatóan szeptember 7-én induló, 100-110 naposra tervezett kampányban mintegy 900 ezer tonna cukorrépából 105-110 ezer répacukrot állítanak elő, ami megfelel az Európai Unió által meghatározott, cukorrépából belső piacra termelhető cukorkvótának. Ez a mennyiség a hazai cukorfogyasztás harmadát fedezi.