A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A görög kormány is támogatja a népszavazást

Görögország, Adósságválság, Népszavazás, Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnököt nézi tévéképernyőn egy dolgozó a Frankfurti Értéktőzsdén, a németországi Frankfurtban
Vágólapra másolva!
A kedd esti, hétórás kormányülésről kiszivárgott információk szerint két miniszternek még mindig erős fenntartásai vannak a mentőcsomagról rendezendő népszavazás miatt, de a kormány többi tagja támogatja a miniszterelnök kezdeményezését. A váratlan fordulat miatt rendkívüli válságtanácskozást tartanak Cannes-ban az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetői.
Vágólapra másolva!

A görög miniszterelnök a meglehetősen negatív nemzetközi fogadtatás és a kormánypárton belüli nézeteltérések ellenére megerősítette kedd este minisztereivel tartott válságtanácskozásán, hogy népszavazást akar kiírni az ország megsegítését célzó pénzügyi mentőcsomagról.

Az éjszakába nyúló, hét órán át tartó kormányülés befejeztével a görög kormányszóvivő bejelentette, hogy a miniszterek egyhangúlag támogatják a miniszterelnök kezdeményezéseit, és hogy a népszavazást "a lehető leghamarabb megrendezik az után, hogy kialakulnak a mentőcsomag legfontosabb részletei".

Meg nem nevezett tisztségviselők viszont elmondták, hogy két miniszternek még mindig erős fenntartásai vannak a referendummal kapcsolatban, amely az első lesz az óta, hogy a görögök 1974-ben megszüntették a monarchiát.

Jeórjiosz Papandreu a hivatalának közleménye szerint azt mondta minisztereinek az ülésen: "Erőszakkal semmilyen programot nem fogunk bevezetni, csakis a görög nép beleegyezésével. Ez az ország demokratikus hagyománya, és megköveteljük, hogy külföldön is tiszteletben tartsák. Hiszem, hogy tiszteletben fogják tartani."

A görög kormányfő döntését megdöbbenés fogadta Európa-szerte. A nyugati értéktőzsdék kedden nagyot zuhantak, miután a befektetők körében valóságos részvényeladási pánikot váltott ki a görög bejelentés.

Az új fejlemény miatt rendkívüli válságtanácskozást tartanak szerdán Cannes-ban az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetői. A BBC brit közszolgálati médium az internetes oldalán azt írja, hogy a görög kormányfő rendkívüli megbeszélésen vesz részt szerdán Nicolas Sarkozy francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral a franciaországi G20-csúcson. Közös közleményében Merkel és Sarkozy azt írta, hogy a múlt heti EU-csúcson hozott döntés "szükségesebb volt, mint valaha".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!