A lakosság több mint fele eladósodott a statisztikák szerint

Vágólapra másolva!
Az elmúlt két évben megduplázódott a kétfajta hitellel, és megnégyszereződött a három vagy több hitellel rendelkezők száma Magyarországon - írja a Népszabadság a KSH egy nemrég megjelent kiadványa alapján. A legtöbb háztartás autóra vett fel nem jelzálogalapú hitelt, de jelentős a személyi kölcsönnel rendelkezők száma is. Az adatok szerint autóra vagy bútorra több mint félmillió család vett fel kölcsönt.
Vágólapra másolva!

A statisztikák szerint 2011 tavaszán a háztartások 45 százalékának volt valamilyen hiteltartozása, több mint 800 ezer háztartásnak egy, közel félmilliónak kettő, közel 400 ezer háztartásnak pedig három vagy több - írja a Népszabadság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva. Az adatok szerint az eladósodottság a lakosság 52 százalékát érinti.

A KSH adatai szerint több mint 700 ezer háztartásnak van jelzálogalapú hitele, amelynek 80 százalékát lakásvásárlás céljából vették fel. A lakáscélú jelzáloghiteles háztartások 87 százalékában van aktív kereső, 72 ezer háztartásban viszont minden családtag munkanélküli vagy inaktív - olvasható a Népszabadságban. Az adatok szerint 24 ezer olyan háztartás is van, ahol nem lakáscélú jelzáloghitelt vettek fel, és senki nem dolgozik.

A nem jelzálogalapú hitelek közül a fogyasztási cikkekre, például autóra vagy bútorra több mint félmillió család vett fel kölcsönt, míg folyószámla vagy hitelkártya-tartozása több mint 300 ezer családnak van. A legtöbb háztartás autóra vett fel ilyen típusú hitelt, de jelentős (268 ezer) a személyi kölcsönnel rendelkezők száma is - írja a lap. A KSH adatai szerint több mint százezer háztartás magánszemélyeknek van eladósodva.

Az elemzés rámutat, hogy a gazdasági válság kitörése óta a nem lakáshitelek közül a folyószámlához kapcsolódó hitelek növekedése volt a legjelentősebb. Míg 2008-ban csak 766 ezer háztartásnak volt, addig az idén már csaknem egymilliónak van folyószámlához kapcsolódó hitelkerete, amit jellemzően a hónap végén, mindennapi kiadásai finanszírozására használ - írta a Népszabadság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről