Az OTP várakozáson felüli, 35 milliárdos negyedéves profitot jelentett

Vágólapra másolva!
Az OTP az idei harmadik negyedévben 35 milliárd forintot meghaladó nyereséget ért el. Az előző éves adatot 14 százalékkal meghaladó eredmény meglepte az elemzőket.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bank 35,165 milliárd forint konszolidált adózott eredményt ért el a harmadik negyedévben, ez 6 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél, viszont 14 százalékkal több az egy évvel korábbinál, és jelentősen meghaladja az elemzői várakozásokat. A kilenchavi nettó profit 109,640 milliárd forint volt, 9 százalékkal több az előző évesnél.

A bankcsoport pénteken közzétett, a nemzetközi IFRS szabvány szerinti gyorsjelentésében javuló nettó kamateredményről, díj- és jutalékbevételről, stabil leánybanki eredmény-hozzájárulásról, kiváló tőkehelyzetről és erős likviditásról számolt be. Mindezek hatását azonban az eredmény szempontjából rontotta, hogy az előző negyedévhez képest 7 milliárd forinttal több társasági adót fizetett az OTP.

A jelentés szerint a harmadik negyedévben 1736 fő jelezte végtörlesztési igényét, összesen 9,3 milliárd forintnyi hitelállományra. Ennek várható negatív eredményhatása 1,9 milliárd forint. Az eddig tapasztaltak alapján az OTP az év végéig az ügyfelek 20 százalékánál számít végtörlesztési igényre, amely 197 milliárd forintos hitelállományt érinthet, és 39,5 milliárd forint veszteséget okozhat a banknak.

A bankcsoport mérlegfőösszege az időszak végén 9902 milliárd forint volt, az előző negyedévhez képest 2 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig egy százalékkal csökkent.

Az OTP Bank részvényei a Budapesti Értéktőzsdén csütörtökön 3095 forinton zártak, 185 forinttal, 6,36 százalékkal drágábban az előző napinál, s forgalma elérte a 12,4 milliárd forintot. Az elmúlt egy évben a bankpapír legalacsonyabb árfolyama 2680, a legmagasabb 6475 forint volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!