Egyiptom pénzügyi segítségért fordul az IMF-hez

Vágólapra másolva!
Az egyiptomi kincstárjegyek hozama a gazdasági válság óta legmagasabb szintre emelkedett a vasárnapi árverésen, miközben a kairói tőzsdemutató közel 2,5 százalékos veszteséggel zárt. A pénzügyminiszter bejelentette, hogy tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal egy 3,2 milliárd dolláros hitelcsomagról, amit még a nyáron utasított vissza a kormány.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi pénzügyminiszter vasárnapi bejelentése szerint a kormány tárgyalásra hívja az IMF képviselőit. Egyiptom még májusban állapodott meg a Valutaalappal egy 3,2 milliárd dolláros készenléti hitelben részben az év eleji zavargásoknak a gazdaság növekedését visszavető hatásai ellensúlyozására, de Kairó végül mégsem vette igénybe a hitelt. Most viszont a pénzügyminiszter szerint kedvezőbbek a kamatok, és hosszabb lehet a törlesztési időszak.

Eközben az egyiptomi kincstárjegyek hozama a 2008-ban kezdődött globális válság óta legmagasabb szintre, 14,707 százalékra emelkedett a vasárnap tartott árverésen, a kairói tőzsdemutató pedig közel 2,5 százalékos veszteséggel zárt. Elemzők szerint, ha nem nyugszanak meg a kedélyek Kairóban a november 28-ára meghirdetett parlamenti választásokig, akkor a tőzsdemutató tovább eshet.

Az ország fővárosában második napja tart a hatalmat gyakorló katonai tanáccsal elégedetlen tömegek tüntetése a kairói Tahrír téren, ahol ismét összetűzések voltak tüntetők és rendőrök között.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről