A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Soha nem volt még ilyen gyenge a forint

forint, deviza, valuta, árfolyam, történelmi mélyponton a forint
Vágólapra másolva!
319,50 forint fölé szaladt az euró árfolyama, az állampapírpiacon is szabadulnak a magyar értékpapíroktól a befektetők. Piaci elemzők szerint a nemzetközi bírálatok ellenére elfogadott jegybanktörvény és az IMF-tárgyalások körüli bizonytalanság okozta a gyengülést.
Vágólapra másolva!

Szerdán reggel fél tízkor új mélypontra gyengült a forint az euróval szemben. A BudaCash brókerház oldalán 319,35 forintig szaladt az euró árfolyama, aztán pár perc megnyugvás után újabb lendületet vett a gyengülés, tíz óra előtt nem sokkal 319,53 forintot mutatott az eladási oldal.

A svájci frank árfolyama 262 forintra ugrott. Az eddigi mélypontját tavaly november elején érte el a forint az euróval szemben, akkor 317,90 forintig gyengült a hazai valuta.

"Mindenki szabadul a forinttól, van rendes forgalom, és sorra dőlnek meg a mélypontok. Szerda reggel 319,50 forint körül volt az euróárfolyam, a piaci pozíciók 320 és 325 forintos árfolyamot is elképzelhetőnek tartanak a héten" - mondta Gondi István, a Raiffeisen devizakereskedője, aki hozzátette, a forintgyengülés a Magyarországgal szembeni pesszimizmussal és az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos bizonytalansággal magyarázható.

A hazai valuta nem egészen egy hét alatt 13 egységnyit gyengült. A múlt héten csütörtökön, december 29-én még 306 forintot kellett adni 1 euróért a bankközi piacon, másnap reggel még forintot mutatott az árfolyam, aztán délután a parlament elfogadta az Európai Bizottság és az IMF által kifogásolt jegybanktörvényt, amire a jegyzések 315 forint fölé szaladtak. Ezen a héten hétfőn a nagy devizapiacok zárva voltak, kedden kinyitottak, de a forint még viszonylag stabil volt, 315-316 között mozgott a kurzus.

"A vak is látja, hogy baj van"

Az állampapírpiacon is szabadulnak a magyar papíroktól a befektetők. Egy név nélkül nyilatkozó állampapír-kereskedő az [origo]-nak azt mondta, eladási nyomás alakult ki a piacon. A kötvények, vagyis az éven túli lejáratok hozama 20-25 bázisponttal, azaz 0,2-0,25 százalékponttal emelkedett. A legtöbb magyar kötvény hozama már az elmúlt napokban 10 százalék fölé került, ami kétéves csúcsnak felel meg. A Commerzbank szakértői napi hírlevelükben közölték, hogy a magyar 650 bázispontos CDS-felár rekordot jelent, ebből és a forintgyengülésből egyértelműen látszik az, hogy nagyon rossz a magyar gazdaság külföldi megítélése. (A CDS-felár jelzi az adott ország csődvalószínűségét.)

"Pestiesen szólva a vak is látja, hogy nagy baj van, ez a helyzet hosszabb távon így nem eredményez fenntartható adósságpályát. Az egyetlen gyors megoldás rövid távon az IMF-szerződés lenne, amivel korántsem oldódna meg minden, de egy védőhálóval az árfolyam és a hozamok is moderáltabb szintekre kerülnének. Most még üdvös a helyzet abból a szempontból, hogy a nemzetközi hangulat semlegesnek mondható, de amint úrrá lesz a medve a piacokon, biztosra vehető, hogy a forintot akkor sem fogják megkímélni" - írják a Commerzbank szakértői.

Nő az államadósság

Amennyiben a magyar eszközöktől elvárt hozamok, felárak tartósan ilyen magas szinten maradnak, az államadósság-ráta emelkedésnek indulhat, a deficit pedig magasabb lehet, mint az uniós 3 százalékos GDP-arányos plafonérték - írják napi hírlevelükben az OTP Bank elemzői.

Az állampapírhozam alakulása azt mutatja meg, hogy Magyarországnak mekkora kamatot kell fizetnie az állampapírokon keresztül az országot finanszírozó befektetők számára. A hozamcsökkenés tehát alacsonyabb, a hozamemelkedés pedig nagyobb állami kiadásokat jelent. Hozamemelkedés elsősorban akkor következik be, ha romlik egy ország megítélése a befektetők körében. Magyarország az elmúlt időszakban kevésbé volt vonzó befektetési célpont, ennek eredményeként a hozamok jelentősen növekedtek: novemberben a három-, öt- és tízéves kötvények piaci hozamai 7,5-8,03, három hónappal ezelőtt pedig 6,6-7,46 százalék körül mozogtak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!