A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Bod Péter Ákos: Új adók helyett az szja-kulcsot kellene növelni

Vágólapra másolva!
Bod Péter Ákos volt jegybankelnök szerint kérdéses, mekkora bevételt hoznak majd a Széll Kálmán-tervben szereplő adók, amelyek tartósak lesznek. A közgazdász úgy véli, kézenfekvőbb megoldás lenne a személyi jövedelemadó emelése a költségvetési egyensúly megteremtése érdekében.
Vágólapra másolva!

Fontos a költségvetési deficit csökkentése és a mögé rakott intézkedési terv, az viszont más kérdés, hogyan érinti ez a gazdasági növekedést - mondta az InfoRádiónak Bod Péter Ákos egyetemi tanár, volt jegybankelnök.

A hétfőn bemutatott második Széll Kálmán-tervben szereplő új adókról azt mondta, tartós bevételi forrást biztosítanak a költségvetésnek, de bizonytalan, hogy a tervezetthez képest mekkora bevételt hoznak - tette hozzá a közgazdász, aki úgy véli, a telefonadó és a sárgacsekk-adó bevezetése helyett kézenfekvőbb megoldás lett volna a személyi jövedelemadó kulcsának emelése. Ez a lépés szerinte megoldotta volna a költségvetési kiegyensúlyozatlanságot, ám a kormány ragaszkodik a mostani kulcshoz, és ennek az az ára, hogy a kieső összeget más adókból kell beszedni.

Bod Péter Ákos elmondta azt is, hogy a foglalkoztatottság nem javult érdemben, az állami kiadásokat pedig nem sikerült eredményesen csökkenteni. Azt azonban elismerte, hogy dekonjunktúra idején nem lehet áttörést várni. (Az új adókról itt és itt olvashat részletesen.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!