Az elmúlt év fő vesztese az euró

Vágólapra másolva!
A közös európai fizetőeszköz gyenge napok elé néz, ráadásul a tíz vezető deviza között a leggyengébb évet zárta. Ha az euró gyengül, megy vele a forint is.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg összesítése szerint az euró az elmúlt 12 hónapban 6,5 százalékot gyengült, ezzel a 10 vezető fejlett ipari deviza közül a legrosszabb teljesítményt nyújtotta. A dollár és a jen ez alatt az idő alatt 6,4, illetve 6,2 százalékkal erősödött. A féléves mutatók valamelyest eltérő képet mutatnak: az euró 2011. november eleje óta 3,9 százalékkal, a jen 1,3 százalékkal gyengült, miközben a dollár 1,5 százalékkal erősödött.

A 12 havi erős eurógyengülés döntően az euró/dollár keresztárfolyamnak tudható be, amely éppen egy éve, 2011. május elején járt kétéves csúcson: 1,48 fölött, ahol azelőtt utoljára 2009 decemberében láttuk az kurzust.

Éppen van oka

Nem érdemes mögöttes érdekek után kutatni, az euró gyengülése teljesen normális közgazdasági következménye az Európai Unióban kialakult viszonyoknak - magyarázza Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank üzletkötője. A gazdasági helyzet bizonytalan, a kilátások borúsak, a költségvetések rendbe tétele egyre nagyobb gondot okoz, az államadósság több országban fenntarthatatlan vagy nehezen fenntartható szintre emelkedett. Mindehhez hozzájárul a döntéshozás nehézkessége, és sok tekintetben hátrány a fiskális unió hiánya is - sorolja a szakember. A gyenge euró ugyanakkor nem feltétlenül hátrány: az exportbevételek ugyanis nőnek, ami az exportorientált gazdaságoknak kifejezetten kedvez.

Az euró esetében egyszerűen érvényesül az erős gazdaság - erős deviza, gyenge gazdaság - gyenge devizatörvény, amelynek érvényessége alól hosszú távon egyetlen kivétel van csak: a világ első számú fizetőeszköze, a dollár. Az amerikai pénz a világgazdaság egyfajta fordított barométere: ha a globális gazdaság jól teljesít, a dollár gyengül, ha pedig stabilitási problémák mutatkoznak - amilyen például az eurózóna-beli adósságválság -, akkor erősödik.

Ruzsonyi Ákos szerint középtávon nem valószínű, hogy gyors megoldást találnak az eurózóna problémáira, ennek megfelelően a dollár további erősödését valószínűsíti a közös európai pénzzel szemben.

Az euró gyengülésére számít Soós Róbert, az XTB Magyarország vezető elemzője is. A szakember szerint az 1,2990-es - technikai szempontból erős támasznak számító - szint a jövő héten elérhető. Ez alatt a szint alatt az árfolyammozgás meglehetősen kiszámíthatatlan - jelezte a szakember.

Gyenge napok jönnek

Az elemzői várakozások szerint az euró/dollár árfolyam, amely a múlt hét második felében az 1,311-1,317 közötti sávban mozgott, akár már a héten 1,3 alá süllyedhet, és akadnak, akik szerint néhány hónapon belül az 1,2-es szint is elérhető. Az euró gyengülése jellemzően a forint gyengülését is magával hozza, ez alapján arra lehet számítani, hogy a következő napokban a 290-es árfolyamot célozza meg az euró a forinttal szemben.

A múlt hét utolsó negatív meglepetése az amerikai munkaerő-piaci adat volt - a nem mezőgazdasági szektorokban 115 ezerrel nőtt az álláshelyek száma, szemben a 165 ezres elemzői konszenzussal. Az öreg kontinensen ezzel párhuzamosan a kilátásokat lerontó, hét eleji gyenge makroadatok mellett a hét végi francia, illetve görög választások is fokozzák a bizonytalanságot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről