Süllyedő Titanicnak látszik Európa

Vágólapra másolva!
Harmadik napja gyengül az euró, a közös európai pénz a dollárral szemben 22 havi mélypontra esett. A háttérben a csütörtökön nyilvánosságra hozott csalódást keltő német gazdasági adatok, az eurózóna jövőjével kapcsolatos aggodalmak és a közös eurókötvény-kibocsátás körüli viták állnak.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délelőtt néhány percig egy euró 1,252 dollárt ért a bankközi devizapiacon - ebben a mélységben az árfolyam utoljára 2010. július 6-án járt.

Németországból két súlyos csalódást keltő adat is befutott csütörtökön. A feldolgozóipari aktivitást számszerűsítő beszerzési menedzserindex az áprilisi 46,2-ről - a 47-et váró elemzőkre rácáfolva - 45-re csökkent. (Az 50 pont alatti értékek a szektor zsugorodását, az 50 fölöttiek a bővülést jelzik.) És ha ez nem lett volna elég: az Ifo üzletikörnyezet-indexe 109,9-ről 106,9-ig esett (a várt érték 109,4 volt.)

Mindez tovább rontotta a közös pénzt használó blokk közeli (és távolabbi) jövőjével kapcsolatos amúgy sem optimista hangulatot. Nem segített az sem, hogy az eurózóna pénzügyminisztereinek tanácsát vezető Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök bejelentette: nem kérte a tagállamoktól, hogy dolgozzanak ki válságtervet Görögország kilépésének esetére. A hatórás megbeszélésen Juncker beszámolója szerint "indulatoktól nem mentes" vita zajlott a közös eurókötvény-kibocsátásról, amely német részről most sem kapott támogatást annak ellenére, hogy francia oldalról "bizonyos mértékű lelkesedés" övezte.

A devizapiacon eközben szaporodik azoknak a száma, akik az euró további gyengülését várják. A közös pénz az elmúlt hat hónap alatt a Bloomberg indexei szerint 5 százalékkal gyengült, amivel a fejlett ipari világ devizái közül a leggyengébb teljesítményt nyújtotta. A dollár ugyanezen időszak alatt 1,7 százalékot erősödött.

Az európai és az amerikai pénz közvetlen viszonyában ennél nagyobb a különbség, egy dollár fél évvel ezelőtt 1,33 dollárt, tavaly május elején pedig több mint 1,48 dollárt ért. 1,5 fölött az árfolyam utoljára 2009 decemberében járt, igaz, fél évvel később 1,2 alatt is megfordult.

Az euró további gyengülésére számít a Bloomberg tudósítása szerint Callum Henderson, a Standard Chartered globális devizaigazgatója is. A szakember szerint a trend megfordulásához egyrészt nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a növekedésre, másrészt szükség lenne a fiskális stabilizációt biztosító hosszú távú tervekre is - egyelőre egyik sem látható.

Noriaki Murao, a Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ New York-i igazgatója ennél is tovább ment. "Az európai helyzetet szemlélve akaratlanul is a Titanicra kell gondolnom" - mondta a szakember a Bloombergnek. "Az euró, ahogy a Titanic is, egy jéghegynek ütközött. Folyamatosan önti el a víz, de az utasok erről nem vesznek tudomást: vacsoráznak és zenét hallgatnak, mintha mi sem történt volna."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről