Mezőgazdasági árak: a vegák jól, a húsimádók rosszul jártak

Vágólapra másolva!
Ellentétesen alakultak a mezőgazdasági árak márciusban az egy évvel korábbi szinthez képest. Az élőállatok és állati termékek ára jelentősen emelkedett, a növényeké viszont érzékelhetően csökkent. A legkiugróbb drágulást a tojás árában tapasztalta az adatokat gyűjtő KSH.
Vágólapra másolva!

Összességében csökkent a mezőgazdasági termékek árszintje márciusban az egy évvel korábbi állapothoz képest. Az árak átlagosan 4,1 százalékkal csökkentek, de ezen belül a főcsoportok közt nagy volt az eltérés: az állati termékek ára 14,7 százalékkal nőtt, a növényi termékeké 11,7 százalékkal mérséklődött.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2012 márciusában a gabonafélék ára 14,3 százalékkal csökkent 2011 márciusához képest. Ezen belül is a búza 24,8, a kukorica 8,4 százalékkal lett olcsóbb, de februárhoz képest nem volt érdemi változás az árakban.

A búzánál is nagyobb mértékben csökkent a burgonya ára, egy év alatt 56,3 százalékkal esett az árszint, a zöldségeké pedig 18,7 százalékkal. A gyümölcsök ehhez képest szerény árcsökkentést mutattak, márciusban csupán 1 százalékkal lettek olcsóbbak átlagosan.

Az állati termékek árszínvonala a növényekével ellentétes irányba mozdult. A vágóállatok ára átlagosan 13,8 százalékkal haladta meg a tavaly márciusi szintet. Ezen belül a vágómarha 19,2 százalékkal, ami a KSH szerint részben a törökországi export újraindulásának tudható be . A vágósertés ára decemberben került csúcsra, azóta csökkent ugyan, de márciusban még így is 24,6 százalékkal múlta felül a tavalyi árát. A baromfi 3,8 százalékkal drágult egy év alatt.

A feldolgozott állati termékek ára 16,8 százalékkal emelkedett. A tej felvásárlási ára egy év alatt 8 százalékkal emelkedett, de az elmúlt hónapokban már lényegében stagnált (literenként 93 forint körül). Az étkezési tojás ára drasztikusan, 65,5 százalékkal emelkedett - ennek okai közt található az uniós, állatjóléti szabályozás bevezetése, amelyről itt láthat videoriportot.

Az első három hónapban a mezőgazdasági termelés ráfordításainak ára 5,4 százalékkal emelkedett. Az energiaárak 9,8, az üzemanyagok 13,8, a fűtőanyagok 3,6 százalékkal drágultak. Csökkent viszont az első három hónapban a takarmányok ára 1,1 százalékkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!