Elfordultak a nyugdíjasok a vállalkozástól

Vágólapra másolva!
Az egyszerűsített vállalkozói adó változása és a korhatár alatti nyugdíjasok átsorolása miatt jelentősen csökkent a nyugdíjasként egyéni vállalkozásból is élők száma. A többi egyéni vállalkozói kategóriában növekedés vagy stagnálás volt az első negyedéves adatok szerint.
Vágólapra másolva!

A nyugdíjasok az egyéni vállalkozókat érintő változások nagy vesztesei - írta a Napi Gazdaság. Az egyéni vállalkozók száma a legtöbb kategóriában enyhén emelkedett, a nyugdíjas vállalkozók száma viszont 15 ezerrel csökkent egy év alatt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) első negyedéves adatai alapján 79 385 főről 64 698 főre csökkent a nyugdíj mellett egyéni vállalkozóként dolgozók száma. A főfoglalkozásúaké 159 205-ről 162 016 főre emelkedett, a legalább 36 óra heti munkaviszony mellett vállalkozóké 135 190-ről 136 336-ra nőtt.

A Napi Gazdaság azt írta, a nyugdíjasok nagy részének valószínűleg már nem érte meg a megemelt közterhek mellett fenntartani a vállalkozói státuszt. A kormány 25-ről 30 millió forint éves bevételre növelte az egyszerűsített vállalkozói adó jogosultsági határát, miközben az adókulcs 30-ról 37 százalékra növekedett.

A nyugdíjasokat érintő változás volt, hogy a korhatár alatti nyugdíjasként vállalkozók átsorolódtak a főfoglalkozásúak közé, és minden adót, illetve járulékot meg kell fizetniük a megemelt minimálbér alapján. Az öregségi nyugdíjasok a 8,5 százalékos egészségbiztosítási-munkaerőpiaci és a 10 százalékos nyugdíjjárulékot fizetik, ha vállalkoznak. A nyugdíjasok vállalkozásainak 15 ezres csökkenését viszont nem magyarázza, hogy a főfoglalkozásúak száma 3000 fővel növekedett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről