Nincs kegyelem a Sonynak, a Toyotának

Vágólapra másolva!
Amit a Fitch elvett, azt a japán jegybank visszaadta: a leminősítést követő keddi gyengülés után a szerdai jegybanki tájékoztatót követően a japán deviza újra erősödött.
Vágólapra másolva!

A keddi gyengülés után szerdán erősödött a jen, miután a japán jegybank bejelentette: nem tervez újabb monetáris élénkítést (és persze az alapkamaton sem változtat). A dollár jenben számított árfolyama a 80 fölötti szintről 79,5 közelébe csökkent, magyar idő szerint háromnegyed 8-kor egy dollár 79,59 dollárt ért a bankközi devizapiacon.

Kedden a japán deviza egy hónapja nem látott mértékben gyengült, miután a Fitch lerontotta az ország adósbesorolását; a dollár árfolyama 79,4 körüli szintről emelkedett 80 jen fölé.

Nagyobb időtávlatban ezek a szintek még mindig rendkívül alacsonynak számítanak. 2002 áprilisában egy dollár még több mint 130 jent ért. Innen az árfolyam kissé lejjebb ereszkedett, de 2002-től a válság kirobbanásáig csak ritkán mozdult ki a 100-120 közötti sávból. 2008 után a jen vált az egyik fő menekülő devizává, és a kereslet növekedése soha nem látott erősödéshez vezetett. A dollár árfolyama mintegy 20 hónapja a történelmi mélypont közelében, 75 és 85 között mozog.

Szenvednek az exportőrök

A jen erősödése a japán exportőrök egyik legnagyobb problémája. A japán elektronikai, autóipari óriáscégek, mint például a Sony vagy a Toyota ugyanis bevételük jelentős részét dollárban könyvelik el, így ha ugyanannyi dollár kevesebb jent ér, akkor a hazai devizában számolt eredmények csökkennek.

A japán gazdaság az idén az előrejelzések szerint 2 százalék körüli mértékben bővülhet. (Az évesített negyedéves GDP-növekedés az első negyedévben 4,1 százalék volt.) A feldolgozóipar szempontjából a két legnagyobb kockázat az elektromosáram-ellátás nehézségei mellett továbbra is az exportőrök eredményét megkurtító erős jen.

Rossz adós a világ legnagyobb hitelezője?

Ugyanazon a napon, amelyen a Fitch Ratings Japán devizaadósságának besorolását két osztályzattal, a jenben denominált adósságot pedig egy osztályzattal lerontotta, a tokiói pénzügyminisztérium közölte: 2011 végén az ország nettó külföldi eszközállománya 253 ezer milliárd jenre (3200 milliárd dollárra, a GDP közel kétharmadára) rúgott, ami azt jelenti, hogy zsinórban 21-edik alkalommal tavaly is a világ harmadik legnagyobb gazdasága volt az első számú globális hitelező. Eközben adósbesorolása a Fitchnél jelenleg ugyanazon a szinten van, mint Máltáé és Észtországé, és rosszabb, mint Kínáé vagy Dél-Koreáé.

A japán államadósság a Fitch előrejelzése szerint az év végére a GDP közel 240 százalékára emelkedik. A nemzetközi összevetésben igen szerény hozamokat kínáló japán állampapírok nagy része (decemberi adatok szerint 93 százaléka) japán befektetők birtokában van, ami az ország számára egyfajta biztonságot jelent.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről