Fél év után rájöttek, rossz ötlet a katasztrófaadó

katasztrófaadó, Szeredi Miklós várakozik az osztrák-magyar határon veszélyes anyagot szállító kamionjával
Vágólapra másolva!
Egymilliárd forintot remélt a katasztrófavédelmi igazgatóság az év elején bevezetett új adóból, a katasztrófavédelmi hozzájárulásból beszedni, de az azzal járó, a cégeket és a hatóságokat sújtó adminisztrációs költség ezt a bevételt messze meghaladta. Most kormánypárti képviselők eltörölnék, még év közben.
Vágólapra másolva!

Óriási sikertörténet a katasztrófaadó. Év elején az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság lobbitevékenységének köszönhetően bevezették az új adót, fél év sem telik el, és el fogják törölni.

Négy kormánypárti képviselő - köztük Rogán Antal, a Fidesz új frakcióvezetője, a gazdasági bizottság eddigi elnöke - egy olyan indítványt nyújtott be, amely az év elején hatályba lépett katasztrófavédelmi adóként elhíresült hozzájárulást mihamarabb megsemmisíteni javasolja.

Mint az [origo] beszámolt róla, az adó bevezetése a gazdasági stabilitási törvény szellemével egészen biztosan nem fért össze, de lehet, hogy a törvény szövegével sem, mert az abból remélt bevételnél messze nagyobb az adminisztrációs költsége. Évi egymilliárd forintot remélt az OKF, de sokkal több nyűg volt ennek a nem egyértelmű adónak az értelmezésével, kiszámításával, kivetésével, bevallásával, nyilvántartásával, ellenőrzésével és behajtásával. Cégek százainak különböző nemzetközi egyezmények több ezer oldalas mellékleteiből kellett kibogarászniuk, hogy nekik kell-e és ha igen, pontosan mennyi katasztrófaadót fizetniük.

Amikor rákérdeztünk az OKF-nél és a nemzetgazdasági tárcánál, hogy az adóval járó adminisztrációnövekedés nem akadálya-e a bevezetésnek, mindkét helyről olyan választ kaptunk, amely ezt a kérdést megkerülte.

Most az indítvány benyújtói ezzel, az adminisztrációs teherrel indokolják az adó aránytalanságát, vállalhatatlanságát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről