A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNAndrásfi Tibor
15:05VívásGrabiel Lugo-Tibor Andrasfi
HUNMarozsán Fábián
15:20TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNFucsovics Márton
15:25TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
15:30VívásNeisser Loyola-Gergely Siklosi
HUNPupp Réka
16:50CselgáncsGefen Primo-Reka Pupp
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:30TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
NyílNyíl

Az erősödő forint apasztotta az adósságot

Vágólapra másolva!
Az első negyedévben csökkent az államadósság, ami a forint első negyedéves jó formájának köszönhető, miközben több hitelt vett fel az ország, mint amennyit visszafizetett. Ezzel 80 százalék alá került az adósságszint.
Vágólapra másolva!

Az ország pénzügyi számlái alapján a Magyar Nemzeti Bank azt közölte, hogy az államháztartás adóssága a GDP 78,9 százalékát érte el 2012 első negyedévének végén. Ez az a mutató, amelynek alapján az Európai Unió méri az úgynevezett maastrichti adósságot.

Az adósságot 231 milliárd forinttal növelte a nettó adósságfelvétel, vagyis az, hogy több hitelt vett fel az ország, mint amennyit visszafizetett, de a forint erősödése 526 milliárddal csökkentette az összadósságot. Tavaly év végén zuhanni kezdett a forint, január első hetében 325 forint fölé került az euró, de az IMF-tárgyalások iránti elkötelezettség bejelentésével februárra már 290 forintig ment le az árfolyam.

Az államadósság 2011. harmadik negyedéve óta csökken. Az elmúlt évek csúcsértékét 2010. második negyedévében érte el, akkor 85,3 százalék volt az államadósság. Utána nem egyenletesen, de csökkenni kezdett az adósság, majd 2011. harmadik negyedévére ismét megugrott 82,8 százalékig. Ez a megugrás a legnagyobb negyedéves emelkedés volt az EU-ban. A következő negyedévben 80,6 százalék volt.

A kormány az alkotmányba foglalt 50 százalékos hiányszintet célozza meg. Az MNB azonban kedden publikált egy elemzést, amely szerint a jelenlegi gazdaságpolitika változatlansága mellett ezt csak a nagyon távoli jövőben érthetné el az ország. Az MNB szerint 2026-ig csak 59,4 százalékig süllyedne az adósságszint, igaz, ez már legalább az uniós adósságcélnak megfelelne.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!