A borús európai kilátások gyengítették a forintot

Vágólapra másolva!
A forint ugyan 10 napos mélypontra gyengült kedden az euróval szemben, az árfolyamot azonban, úgy tűnik, nem a kamatdöntés és nem is a tranzakciós illetékről kiadott szigorú EKB-vélemény befolyásolta.
Vágólapra másolva!

A euró a szerdai kereskedést kevéssel 290 forintalatt kezdte. Ebbe a magasságba kedden két lépcsőben kapaszkodott fel az árfolyam. A reggeli, 287,5 forint körüli szintről délután 2 órára - a kamatdöntés bejelentésének idejére - 289-ig drágult az európai pénz. Innen az árfolyam lefelé indult, de kevéssel 288 alatt irányt váltott, újra fölfelé tartott - közben az Európai Központi Bank közzétette véleményét, miszerint a tranzakciós illetékről szóló törvény sérti az MNB függetlenségét -, és meg sem állt 290-ig. A napi csúcs valamivel 290,21 fölött volt.

Az eseményekkel való egybeesés jelentőségét nem érdemes eltúlozni. A zloty például, amelynek árfolyamát sem kamatdöntés, sem frankfurti kritika nem befolyásolta, csaknem ugyanezt a koreográfiát követte. Egy euró kedden délután 2-kor 4,215 zlotyt ért, innen az árfolyam lefelé indult, majd 4,198 alatt irányt váltott, és kéthetes csúcsra, 4,22-ig emelkedett.

A gyengülést mind a forint, mind a zloty esetében a globális befektetői hangulat borúsabbá válása magyarázza, amit az euró árfolyama is egyértelműen jelzett: a közös európai pénz a dollárral szemben kedden délután 1,205 alá gyengült, amivel újabb kétéves mélypontot ért el. Az európai adósságválsággal kapcsolatos aggodalmakat az olasz és spanyol aukciókról szóló hírek mellett a Markit által közzétett beszerzési menedzserindexek (bmi) is erősítették. A londoni piackutató által közzétett adatok egyértelműen arra utalnak, hogy a közös pénzt használó blokk gazdasága, mely a második negyedévben szinte biztos, hogy zsugorodott, a harmadik negyedév elején sem vett lendületet.

A magyar gazdaság szempontjából felettébb aggasztó a német feldolgozóipar mutatója: az aktivitást számszerűsítő bmi hároméves mélypontra, 43,3-re zuhant júliusban (az 50 alatti értékek zsugorodást jeleznek).

Az euró vesszőfutása feltehetően folytatódik szerdán is, a délelőtt megjelenő Ifo-hangulatindexek ugyanis feltehetően megerősítik, hogy a németek is egyre kevésbé bíznak Európa gazdaságában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről