Egyre kevesebb lakás épül

Vágólapra másolva!
Nagyobb, de kevesebb lakás épült 2012 első felében, mint egy évvel korábban, miközben a kiadott engedélyek száma további visszaesésről árulkodik.
Vágólapra másolva!

2012 első félévében 4463 új lakás épült, ez 20 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, vagyis tovább esik a lakásépítési piac - derült ki a KSH legfrissebb adataiból.

A KSH azt írta, a lakásépítési engedélyek száma is csökkent, a visszaesés 2011 első félévéhez képest 17 százalékos. A használatba vett lakások száma a Dél-Dunántúlon és Közép-Magyarországon az átlagosnál nagyobb mértékben, 38 százalékkal esett vissza, míg egyes régiókban (Észak-Alföld, Dél-Alföld, Nyugat-Dunántúl) növekedést mért a KSH.

Az adatokból az derült ki, hogy a természetes személyek súlya növekedett az építtetők között, nagyobb a családi házak aránya, míg az értékesítésre vagy bérbeadásra szánt ingatlanok aránya csökkent, ez azt mutatja, hogy az építtetők inkább saját használatra építő magánszemélyek. Önkormányzati megbízásból csupán 43 lakás épült fél év alatt.

A KSH adatai szerint 104 négyzetméter a használatba vett lakások átlagos alapterülete, amely 4 négyzetméterrel több, mint egy évvel korábban. A 100 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakások aránya 41-ről 43 százalékra nőtt.

Eközben a megszűnő lakások száma 20 százalékkal emelkedett, 2012 első félévében 1190 lakás szűnt meg. Az arányokat tekintve jelentősen nőtt az üdülőegységek építési piaca, ugyanis 40 százalékkal többet vettek igénybe, és 71 százalékkal többet engedélyeztek, mint egy éve. Ugyanakkor abszolút értékben nem nagy a szám, 165 üdülőépületben 279 üdülőegységet építettek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!