A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
09:00VívásAnna Marton-Katherine Paredes
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Matolcsy rendre inti Amerikát és Európát

Vágólapra másolva!
Az euróövezet csapdában van, ebből pedig úgy kell kimenekülni, hogy az államok egyharmadát kivágjuk a zónából, tanácsolja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Merkel német kancellárt kivételesen intelligens embernek ismerte meg.
Vágólapra másolva!

Jobb lenne, ha Amerika és Európa felhagyna Angela Merkel német kancellár és a német politika támadásával, Európának ugyanis nagyobb szüksége van Németországra, mint fordítva - inti meg a Merkelt és a németeket ostorozókat Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban írt jegyzetében. Matolcsy nem védelmezte mindig ilyen elánnal a németeket, az elmúlt két évben kivetett válságadók és a bankadó miatt részben német cégek tiltakoztak, a kormány azonban nem tágított elhatározásából.

Matolcsy méltatja Németország teljesítményét, kontrasztba állítja a stagnáló eurózónával és a válságban hánykolódó dél-európai államokkal. Dicséri a németeket, mert szerinte minden nagyobb európai országnál sikeresebben ismerték fel, hogy nyitni kell kelet felé, az exportjuk nagyobb hányada megy ki az ázsiai, orosz, amerikai piacokra, mint a franciáké vagy a briteké, és ez is az egyik oka Németország sikerének.

Merkelt külön kiemeli Matolcsy. Azt írja, hogy háromszor találkozott a kancellárral, és "kivételesen intelligens és okos politikusnak" ismerte meg. A német pénzügyminiszter, Schäuble pedig "okos, mélyen emberi és tisztességes partner, sőt barát."

Az euró sikere magyar érdek is, szögezi le Matolcsy. Az euró most csapdában van, hiba volt engedni a franciáknak, ők beszélték rá a németeket az euró létrehozására, az Európai Birodalom létrehozására. "Európának nem birodalomra, hanem jólétre, szabadságra, a kreatív európai agy eredményeire, kultúrára és békére van szüksége." Amerika azonban ezek ellen van, mert mindez ellentétes a globális amerikai hatalom alapvető érdekeivel - találja meg a felelőst Matolcsy.

Nyomban rendet is tenne az euróövezetben a nemzetgazdasági miniszter. Ki kell dobni az euróövezetből annak harmadát, de védőernyőt kell nekik nyújtani. Az új euróövezetben teljes költségvetési uniót kell létrehozni, az euróövezeten kívülieket közös tervekkel és pénzügyi hálóval lehet az új euróövezethez kötni Matolcsy szerint.

Ha ezt nem csinálja meg az európai vezetés, illetve Németország, akkor Afrika egy része is elénk vág, kongatja a vészharangot Matolcsy. Arról nem szól a miniszter, hogy Magyarország mikor akar, ha egyáltalán akar csatlakozni az eurózónához. A kormány eddig ügyelt arra, hogy a távolságtartását hangsúlyozza.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!