A mezőgazdasági termékek termelői árszintje 1,8 százalékkal emelkedett májusban az egy évvel korábbi szinthez képest a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A növényi termékek 1,7 százalékkal lettek olcsóbbak átlagosan, míg az élő állatok és állati termékek ára 10 százalékkal emelkedett.
A KSH adatai szerint jóval drágább az idén lecsót főzni, mint tavaly, mert a paradicsom 29, a zöldpaprika 21 százalékkal drágult. A zöldségfélék ára általában is komoly emelkedést mutatott, egy év alatt 12,5 százalékkal kerülnek többe. Ennek oka főként az, hogy tavaly a németországi uborkapánik miatt estek a zöldségfélék árai, így a 2011-es alacsony bázisárhoz képest az idei komoly drágulásnak látszik.
A gabonafélék azonban olcsóbbak lettek, az áruk átlagosan 5,5 százalékkal mérséklődött. A burgonya ára nagyot zuhant egy év alatt, 2011 májusához képest 30 százalékkal mérséklődött a növénycsoport árszínvonala. Olcsóbbak lettek a gyümölcsök is, átlagosan 5 százalékkal. A KSH szerint, amíg az alma és a cseresznye értékesítési ára elmaradt a tavalyitól, az eper 19,5 százalékkal lett drágább.
Az állati termékek jelentősen drágultak. A vágómarha 8,6, a vágósertés 19,1 százalékkal, a baromfi 6,4 százalékkal drágult. Az állati termékek ára ennél kisebb mértékben, 6,6 százalékkal emelkedett, aminek oka, hogy a túltermelés miatt a tej felvásárlási ára nem emelkedett az elmúlt években látott mértékben, hanem 9 százalékkal esett. A tojás azonban 53,7 százalékkal drágult egy év alatt.