Minden az euró ellen játszik

Vágólapra másolva!
Olaszország leminősítése miatt a várakozásoknak megfelelő kínai GDP-adat sem tudott lendületet adni a közös európai pénznek, a forint a 290-es ellenállással küzd.
Vágólapra másolva!

A forint, amely csütörtök délután rövid idő alatt 2 forinttal, 288-ról 290-ig gyengült az euróval szemben, a pénteki kereskedést is 290 közelében kezdte. Magyarországgal kapcsolatos fontos hírek híján a hazai devizát a nem túl kedvező nemzetközi hangulat mozgatja.

A magyar idő szerint péntek reggel közzétett kínai GDP-adatok nagyjából megfeleltek a várakozásoknak, azaz megerősítették: a világ második legnagyobb gazdasága a fékre lépett. Az első negyedévi 8,1 százalék után az éves bővülés üteme 7,6 százalékra, hároméves mélypontra lassult. Az adat megegyezik a Reuters elemzői konszenzusával, a Bloomberg által megkérdezett elemzők előrejelzésének mediánja 7,7 százalék volt. Az ázsiai tőzsdék az adat közzététele után mégis emelkedtek, ami egyrészt az abból eredhet, hogy a negatív meglepetés elmaradt, másrészt abból, hogy egyre többen bíznak abban: a pekingi kormány hatalmas ösztönző csomaggal fog lendületet adni az ország gazdaságnak.

Az eurót közelebbről és érzékenyen érintette, hogy a Moody's két osztályzattal, A3-ról Baa2-re rontotta Olaszország adósbesorolását. Ez alatt már csak egy osztályzat, a Baa3 van, amely még befektetői (azaz nem bóvli-) szintnek minősül. Mivel a kilátás negatív, nem kizárt, hogy Olaszországnak - amely jelenleg Kazahsztán, Bulgária és Brazília szintjén áll a Moody's-nál - további leminősítésekkel kell szembenéznie.

Nem valószínű, hogy az eurót erősíteni fogja az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságának adott pofon. A közös pénznek, amely a dollárral szemben jelenleg a kétéves mélypont közelében, 1,22 közvetlen közelében tartózkodik, a devizastratégák szerint nincs esélye a tartós erősödésre.

Az elmúlt hetek statisztikái sem erre utalnak. A Bloomberg korrelációs indexei szerint az elmúlt három hónapban az euró 3,8 százalékot gyengült, miközben a dollár 4, a jen pedig 6,3 százalékot erősödött.

Az euró árfolyama csütörtök délutánt megelőzően utoljára június 28-29-én járt 290 forint felett. Azóta ezt a szintet egyszer hagyta el - július 6-án, illetve 9-én -, de akkor sem sikerült tartósan felette maradnia. Ez történt csütörtök este is: a kerekedés végén 289,5 és 289,8 között mozgott az árfolyam, és ebben sávban születtek az első pénteki kötések is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről