Simor: Alkotmánysértő lehet az MNB-adó

Vágólapra másolva!
Simor András Matolcsy Györgynek küldött levelében azt írja, hogy a pénzügyi rendszer stabilitását veszélyezteti a jegybankra kivetendő illeték, amely szerinte sértheti az alaptörvényt is.
Vágólapra másolva!

Simor András jegybankelnök csütörtökön küldte el a jegybanki tranzakciós illetékről szóló törvénymódosítást bíráló véleményét Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek.

A MNB-re a trövényjavaslat szerint kivetendő pénzügyi tranzakciós illeték 2013-ban várhatóan körülbelül 100-120 milliárd forintot tehet ki. A jegybanknak nincs lehetősége arra, hogy áthárítsa az illetéket a pénzügyi rendszer szereplőire, mert ebben az esetben a jegybank legfontosabb eszközét jelentő kéthetes jegybanki kötvény kamata körülbelül 2,5 százalékkal csökkenne - áll Simor levelében, amely szerint "mindez veszélyeztetné mind az árstabilitást, mind a pénzügyi rendszer stabilitását".

A jegybank elnök utal arra, hogy a hatályos MNB-törvény alapján a jegybank adott évi realizált veszteségét a központi költségvetésnek a következő évben meg kell térítenie. A jegybank jövő évre tervezett 120 milliárd forintos veszteségét a pénzügyi tranzakciós illeték 2013-ban 100-120 milliárd forinttal növelné meg. Az ennek megfelelő összeg a 2014. évi költségvetésben kiadásként fog megjelenni - írja Simor. Összességében amennyivel a jegybankra kivetendő teher javítja a jövő évi költségvetés egyenlegét, ugyanannyival rontja a következő évit.

Az MNB úgy látja, az előterjesztés sérti a jegybank intézményi és pénzügyi függetlenségét. Simor a levélében azt írja, a törvényjavaslat nem egységes, hanem a különböző jogalanyokra eltérő mértékű illetéket ír elő, ezért pedig a januártól hatályos új alaptörvénybe ütközhet. "Míg a pénzforgalmi szolgáltatókat terhelő illeték mértéke fizetési műveletenként maximált, addig a jegybank (és a kincstár) vonatkozásában az illeték mértékének nincs felső korlátja" - derül ki a levélből, amely szerint a javaslat nem tér ki arra, hogy az MNB-t miért érinti hátrányosan az illeték a piac többi szereplőjéhez képest.

"Az illeték mértéke tekintetében fennálló indokolatlan különbségtétel felveti a módosító javaslatnak az Alaptörvény XXX. cikk (1) bekezdésébe való ütközését" - írja a levélben a jegybankelnök. A Simor által említett cikkely kimondja, hogy "teherbíró képességének, illetve a gazdaságban való részvételének megfelelően mindenki hozzájárul a közös szükségletek fedezéséhez."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről