A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Király Júlia: Érezhetően gyorsul az infláció

Vágólapra másolva!
Jóval 5 százalék felett lesz az idei átlagos infláció, de a jegybankoknak minden országban az a dolguk, hogy ne engedjék a kormányoknak, hogy elinflálják az adósságot - figyelmeztetett Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Joint Venture Szövetség hétfői konferenciáján.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kifejtette, hogy a jelen adottságok mellett nem biztosítható a csökkenő adósságpálya. "Minden eladósodott országban felmerül az adósság elinflálásának a lehetősége, de ez sosem biztosít hosszú távú megoldást". Éppen azért találták ki a független jegybankokat az országokban, hogy őrködjenek az infláció felett.

Az inflációs adatok szerinte nem biztatóak, az idén jóval 5 százalék fölött lesz az átlagos infláció, ami ráadásul érezhetően gyorsul, minden fontos alapadat ezt vetíti előre.

Londonból is így látszik

Hasonlóan látják az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy londoni elemzőházak szakértői. Várakozásuk szerint meghaladhatta a 6 százalékot a tizenkét hónapra számolt magyarországi inflációs ütem augusztusban, elsősorban az üzemanyag- és az élelmiszerárak felhajtóereje miatt.

A legderűlátóbbak is azzal számolnak, hogy a múlt hónapban a júliusi 5,8 százalékos szinten stagnálhatott a teljes kosárra számított éves drágulási ütem, de a konszenzusos londoni elemzői vélemény 6,0-6,2 százalék közötti tizenkét havi inflációt valószínűsít augusztusra.

Jövőre jöhet a növekedés

Király megjegyezte, a bizonytalanság gyilkolja meg a hosszú távú döntéseket. A kockázat beárazható, a bizonytalanság viszont nem, és emiatt a vállalatok inkább elhalasztják a beruházási, befektetési döntéseiket.

Lassuló külső és belső keresletre számít a jegybank, Európa is recesszióban van. 2013-ban a nettó export lehet a gazdaság motorja, emiatt már pozitív növekedés jöhet Magyarországon az idei visszaesés után. A belső keresletben viszont nem lesz radikális változás, a fogyasztás nem fog nőni, a kormányzatnak is vissza kell fognia kiadásait a költségvetési célok miatt, és a gyors beruházási fordulat sem jön még el a jövő évben - tette hozzá az alelnök.

A belső és külső eladósodottságot tekintve Magyarország kilóg a kelet-közép-európai mezőnyből. Az adósságot együtt hoztuk össze, a magánszektor, az állam és a vállalati szektor egyforma arányban járult hozzá - fogalmazott Király Júlia.

Az alelnök szerint sérülékeny az ország, rossz a kockázati megítélése, mert a magas eladósodottság mellett strukturális növekedési problémák is vannak, és ez ördögi körben tartja az országot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!