A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megállíthatatlan az euró

Vágólapra másolva!
Megállíthatatlanul erősödik az euró a dollárral szemben: a német alkotmánybíróság szerdai zöld jelzése után csütörtökön a Fedtől kaphat új lendületet a közös európai pénz. A forint tartja a 283 alatti szinteket, a cseh korona 12 hónapos csúcson jár az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

Az euró/dollár árfolyam szerdán tovább emelkedett, miután a német alkotmánybíróság - feltételes, a német részvételt korlátok közé szorító - zöld jelzést adott az adósságproblémát önerőből megoldani képtelen eurózónatagok kisegítését célzó ESM programnak. Egy euró immár közel 1,3 dollárt ér - csütörtök reggel háromnegyed 8-kor 1,2924 környékén járt az árfolyam -, ilyen jól utoljára május elején állt az európai pénz a dollárral szemben. (1,3 dollárnál legutóbb május 9-én ért többet egy euró.)

Ha a piaci várakozások beigazolódnak, akkor a rally folytatódhat: a Bloomberg által megkérdezett elemzők közel kétharmada ugyanis arra számít, hogy az USA jegybankjának szerepét is betöltő Fed a szerdán kezdődött kétnapos tanácskozás végén, magyar idő szerint csütörtök este bejelenti a mennyiségi lazítás újabb, immár harmadik körét (QE3).

Az első két menetben összesen 2300 milliárd dollár értékben vásárolt a Fed jelzálogleveleket és állampapírokat, és ezzel - saját számításai szerint - 3 százalékkal növelte a gazdaság kibocsátását, és mintegy 2 millió új munkahely megteremtéséhez járult hozzá. Arról, hogy a harmadik körben melyik típusú értékpapír kerül a célkeresztbe, illetve hogy mekkora összeget szán rá a Nyíltpiaci Bizottság, megoszlanak az elemzői vélemények.

Az új program bejelentése tovább erősítené az amúgy is kiváló hangulatot, és tovább gyengíti a dollárt, amely nem csak az euróval szemben veszít értékéből: a jennel szemben például 7 hónapos mélypontra esett csütörtökön az amerikai fizetőeszköz.

A jó hangulat a kockázatos eszközöknek, így a forintnak is kedvez. Az euró/forint árfolyam, amely szerda délelőtt 282 alatt is megfordult, csütörtök reggel háromnegyed 8-kor 282,86 környékén mozgott - igaz, augusztusban volt már ennél 10 forinttal olcsóbb is az euró.

A régiós devizák közül a cseh korona teljesítménye emelkedik ki, amely az euróval szemben a hét elején 12 hónapos csúcsra erősödött - az euró/korona árfolyam kedden 24,30 alatt, utoljára 2011. szeptember 8-án látott mélységben is megfordult -, és ennek a szintnek a közelében kezdte a csütörtöki kereskedést is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!