Az IMF sem segített az eurónak, a forint alig mozog

Vágólapra másolva!
Kevéssel 283 forint fölötti euróárfolyam mellett indult a keddi kereskedés a devizapiacon, a közös európai pénz a dollárral szemben egyelőre nem tud új erőre kapni.
Vágólapra másolva!

Nem könnyű az eurónak erősödni - idézi a Bloomberg Suzuki Kengót, a Mizuho Securities devizastratégáját, aki szerint az európai gazdaság kilátásai nem nevezhetők derűsnek.

Az eurózónára vonatkozóan hasonló következtetés vonható le az IMF legfrisebb prognózisai alapján is: a washingtoni központú szervezet a közös pénzt használó blokk 2013-as növekedésére vonatkozó prognózisát 0,7 százalékról 0,2 százalékra rontotta, a szakemberek az idén pedig 0,4 százalékos zsugorodásra számítanak. A washingtoni üveggömb szerint a globális kilátások is romlottak: a világgazdaság a legfrissebb előrejelzés szerint az idén mindössze 3,3 százalékkal bővül - ez a legutóbbi, júliusi prognózishoz képest 0,2 százalékpontos csökkenést jelent. A globális lassulás kockázata különösen nagy - emeli ki a valutaalap prognózisa.

Az euró/dollár árfolyam kedden reggel (magyar idő szerint) háromnegyed 8-kor 1,2989 környékén járt. Pénteken az árfolyamot láttuk 1,3070 fölött is - igaz, hétfőn 1,2940 alatt is akadtak kötések.

Az eurót befolyásoló keddi adatok közül az augusztusi olasz iparitermelés-adatok emelhetők ki, amelyek - amennyiben az elemzőknek igazuk lesz - várhatóan a közös pénz gyengülése irányában hatnak. Az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságában a Bloomberg konszenzusa szerint augusztusban 9,7 százalékkal csökkent év/év alapon a termelés volumene: ez 2009 októbere óta a legnagyobb visszaesés lenne.

Az eurózóna pénzügyminiszterei hétfőn leszögezték: a közös pénzt használó blokk által felállított, 500 milliárd eurós Európai Stabilitási Mechanizmus már működik, bár az alap legnagyobb potenciális lehívója, Spanyolország egyelőre nem folyamodott segítségért. Spanyolország mellett a figyelem központjában Görögország áll, amely jelenleg azért tárgyal, hogy lehívhassa a 240 milliárd eurós hitelcsomag következő, 31 milliárd eurós részletét. Athén szempontjából biztató lehet Jean-Claude Juncker nyilatkozata: az eurózóna-pénzügyminiszterek által alkotott Eurogroup vezetője hétfőn elismerését fejezte ki a görög kormány teljesítménye iránt.

Az euró/forint árfolyam, amely hétfőn 282,3 és 284,4 között mozgott, a keddi kereskedés elején 283,35 magasságában járt. Az elemzők többsége arra számít, hogy a kurzus egyelőre a 280-284-es sávban marad.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről