Kiáll a Mol mellett a kormány

Vágólapra másolva!
A kormány foglalkozott a Mol ügyével a szerdai ülésén. Annyit közöltek, hogy a magyar állam támogatja a társaságot abban, hogy őrizze meg a menedzsmentjogait. A Molnak a horvát állammal kell küzdenie az horvát INA olajtársaságért.
Vágólapra másolva!

A kormány határozott álláspontja, hogy a Mol szerződéseiből származtatott minden jogosítványt, így a menedzsmentjogokat is, meg kell őriznie a vállalatnak - közölte a Kormányszóvivői Iroda, miután a kabinet foglalkozott a Mol helyzetével.

A kormány kiemelten fontos ügyként kezeli a Mollal kapcsolatos kérdéseket, "ezek ipar- és gazdaságpolitikai szempontból is elsődlegesek, hiszen Közép-Európa legnagyobb vállalatáról beszélünk" - olvasható a közleményben. Nem mondták ki, de a Molnak jelenleg a horvát INA olajtársaságban van irányítási joga, amelyért azonban küzdenie kell a horvát állammal.

A Molnak a horvát INA miatt merültek fel nehézségei. A horvát olajtársaságban a Mol a legnagyobb részvényes, de nincs abszolút többségben a tulajdonosok közt. Egy korábbi, a horvát kormánnyal kötött megállapodása szerint úgy is irányítási jogokat szerzett az INA-ban, hogy nincs meg egyedül a többsége.

A jelenlegi horvát kormányfő kijelentette, hogy nem nyúl bele a Mol és az INA vitájába, pedig a pénzügyminisztere azt nyilatkozta, hogy ha a Mol a horvát kormány nélkül akarja irányítani az INA-t, akkor a "horvát állammal nyit háborút". A horvát elnök pedig azzal szállt be a vitába, hogy függetlenül a tulajdonosi többségtől az INA horvát cég, ezért támogatja a kormányt, hogy a horvát nemzeti érdekek szerint járjon el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!