A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A Facebook-hisztéria intézte el a sztárelemzőt

Vágólapra másolva!
Bizalmas információk szivárogtak ki a Citi elemzőitől közvetlenül a Facebook tőzsdei kibocsátása előtt. A botrány a Citinek 2 millió dollárjába és az érintett elemzőcsapat vezetőjébe került. Mark Mahaney az egyik legelismertebb technológiai elemző a piacon, de a junior beosztottjának simliskedése miatt új kihívások után kell néznie.
Vágólapra másolva!

2 millió dollárba és az egyik legelismertebb vezető elemző állásába került a Citinek a Facebook IPO-ja körül kirobbant legfrissebb botrány. A hírek szerint Mark Mahaney csapatából bizalmas információk szivárogtak ki még az IPO előtt az egyik legnagyobb szilícium-völgyi hírblog, a TechCrunch munkatársaihoz.

Mahaney a tech szektor egyik legelismertebb elemzője, aki ráadásul nem is New Yorkból, hanem az eseméynek közvetlen közeléből, San Franciscóból követi a szektor életét. Érdekes módon egyébként éppen a legkonzervatívabb vélemények egyikét fogalmazta meg a Facebookról is.

Az ügyben nem is ő maga volt a ludas, hanem az egyik junior elemző, Eric Jacobs, akinek történetesen egyetemi jóbarátja Josh Constine, a TechCrunch egyik szerkesztője. Jacobs a készülő nagy elemzés egyoldalas kivonatát küldte el Constine-nak és kollégájának, Kim-Mai Cutlernek, és arra kérte a technológiai szektorban mozgó újságírókat, hogy véleményezzék a benne szereplő kockázatokat és befektetési érveket.

A bírósági dokumentumok alapján Constine azonnal visszakérdezett: "Semmiféleképpen nem publilálhatom ezt a dokumentumot, még névtelen forrással sem, ugye?" "A főnököm élve megenne." - válaszolt Jacobs, aki ezek szerint tisztában volt azzal, hogy tilos, amit tesz. Ennek ellenére a hivatalos vállalati emailcímén keresztül levelezett a TechCrunch-csal, és az újságírók kérdéseire további fontos részleteket osztott meg velük.

A kirúgott szenior elemző, Mark Mahaney egyébéknt más kellemetlen ügybe is belekeveredett, korábban egy francia újságírónak anélkül válaszolt a YouTube értékére vonatkozó kérdésére, hogy kikérte volna a kommunikációs részleg véleményét. Mint kiderült, válaszával olyan információkat osztott meg, amit nem lett volna szabad. A Facebook-botrány lett azonban a veszte a Citinél, és kérdés, hogy a szakmai reputációja milyen mértékben sérül az ügy után.

Hasonló horderejű ügyek egyébként tucatszám akadtak a Szilícium-völgy környékén a dotkom-lufi kidurranását követő években a kétezres évek elején. Számos elemző ellen azért indult eljárás, mert a belső levelezésekből kiderült, hogy olyan vállalatokat láttak el vételi ajánlással, amelyekről valójában épp ellenkező volt a véleményük, sokukat örökre el is tiltottak a Wall Streettől.

Mahaney esetében eltiltásról nincs szó, és vigasztaló példa lehet számára Mary Meeker. Meeker szintén érintett volt a dotkom-ügyekben, de elkerülte az eltiltást, és néhány év hallgatás után a legismertebb technológiai elemzővé nőtte ki magát a Morgan Stanleynél, jelenleg pedig a szektor egyik legbefolyásosabb kockázati tőke társaságánál, a Kleiner Perkins Caufield & Byersnél dolgozik stratégaként. Valószínűleg Mahaneyről is hallani fogunk még a tech szektorban.

A kiszivárogtató Jacobstól viszont már az ügy nyilvános kirobbanása előtt megvált a Citi, és a Business Insider szerint jelenleg is munkát keres. A sztori alapján valószínűleg jobban teszi, ha nem részvényelemzőként.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!