Összekapta magát az építőipar

Vágólapra másolva!
Az évek óta egyre hanyatló építőipar szeptemberben jelentős növekedést mutatott. Ezzel együtt az ágazat teljesítménye közel 40 százalékkal elmarad a hét évvel ezelőtti szinttől.
Vágólapra másolva!

Az augusztusi 5,3 százalékos hanyatlása után szeptemberben látványosan javult, éves összevetésben közel 7 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye - közölte hétfőn reggel a KSH. A szeptemberi bővülés ellenére az első kilenc hónapban 5 százalékkal csökkent a teljesítmény, a 2011. január óta eltelt 21 hónapban pedig mindössze három hónapban ért el bővülést a szektor. A gyatra teljesítményt jelzi az is, hogy a 2005-ös szinttől közel 40 százalékkal marad el a teljesítmény.

Szeptemberben az épületek építése 4,2, az egyéb építményeké 9,4 százalékkal nőtt, utóbbi az út- és vasútépítési munkák mellett a speciális szaképítés ágazat egyéb építményeken végzett munkáinak köszönhető. A 2012 szeptemberében kötött új szerződések volumene 1,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel ezelőttinél. Az épületek építésére kötött szerződések volumene azonban a 2011 szeptemberéhez viszonyítva 7,5 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére kötötteké 10,5 százalékkal nőtt. A növekedés hátterében az útépítési munkákra, valamint a szennyvíz- és hulladékkezelési létesítményekre kötött szerződések állnak.

Az építőipar teljesítménye 2001-től (2005=100 százalék)Forrás: KSH

Forrás: KSH

Az [origo] korábbi cikke szerint a zuhanó építőiparban a gátlástalanság lett úrrá, és ezt minden cég megszenvedi. A házak így egyre rosszabbak, a cégvezetők pénzbehajtókká lettek. A megrendelők gyakran olyan alacsony árajánlatot fogadnak el, amelyről tudniuk kell, hogy nem életszerű, így borítékolhatóan gond lesz az építkezéssel. Ha a megrendelőnek szerencséje van, akkor az ostor nem rajta csattan, csak az alvállalkozók nem lesznek kifizetve. Az alacsony árak egyik oka alighanem a túlkínálat.

Magyarországon bő 90 ezer társaság létezik az ágazatban. Ez még akkor is sok, ha a piacon az a mondás járja, hogy az ügyeskedő építőipari vállalkozóknak legalább három cégük van: egy épp megszűnik, egy működik, egy pedig alakul. Ausztriában alig több mint 25 ezer vállalat van a piacon. Ott szakmai mesterlevél kell az induláskor az alapításhoz, nálunk semmi. Böröczffy István szerint a budapesti kamaránál tíz éve egyetlen kőműves-ács mestervizsgát sem kellett tartani, mert ilyen papírra senkinek sincs szüksége. Jellemző a szektor állapotára, hogy az építőiparban a nyolcvanas évek óta dolgozó cégtulajdonos a szektor kilátásairól az [origo]-nak név nélkül azt nyilatkozta: "Évtizedekig loptam, csaltam, hazudtam, és így is csak tönkremenni tudtam. El tudja akkor képzelni, hogyan működik ez az egész?"

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!