A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Csak a nagyok úszták meg a recessziót

Vágólapra másolva!
Bár az előzetes eurózónabeli GDP-adatokat csak 11 órakor teszik közzé Luxembourgban, a kontinens két legerősebb gazdaságáról már vannak számaink. A német és francia gazdaságnak is sikerült elkerülnie a lassulást, európai szinten azonban recessziót várnak az elemzők, 2009 óta másodszor.
Vágólapra másolva!

A német és a francia gazdaság is felülteljesítette Európát

Meghaladta az elemzői várakozásokat a német gazdaság harmadik negyedéves teljesítménye, ugyanis a várt 0,1 százalékos bővülést minimálisan meghaladva 0,2 százalékkal gyarapodott. Az eufórikus hangulat azonban valószínűleg elmarad, hiszen az első negyedévhez képest 0,3 százalékpontot lassult, az április-júniusi időszakot pedig 0,1 százalékponttal teljesítette alul a német gazdaság.

A részletes növekedési adatokat csak november 23-án teszi közzé a német statisztikai hivatal, azonban az már jól látható: a tavalyihoz képest romolhat a német teljesítmény. A gyengébb kilátásokról már a múlt héten Mario Draghi is beszélt, az ECB elnöke szerint az eurózóna gazdasági lassulása az adósságválság egyre fokozódó hatásival indokolható.

Franciaországból is a vártnál némileg kedvezőbb adatokat kaptunk, hiszen a francia gazdaságnak is sikerült elkerünie a recessziót. Bár a január-máricusi időszakhoz képest a második negyedévben 0,1 százalékkal zsugorodott GDP, majd a július-szeptemberi időszak során 0,2 százalékkal esett az év elejéhez képest a második legnagyobb európai gazdaság növekedési üteme. A gyöngécske adatban nagy szerepet játszanak a Hollande-kormány által beiktatott megszorító intézkedések. A kormányzati költekezés visszafogását és a hiány adóemelésen keresztüli csökkentését folytatta idén a francia elnök. Ez a munkanélküliséget bár stagnáló pályára állította, a gazdasági növekedésre negatív hatást gyakorolt.

A bontás szerint a fogyasztás és az export élénkült, 0,3 illetve 0,5 százalékkal, a beruházási aktivitás és az import azonban 0,5 valamint 1,6 százalékos zsugorodást mutatott negyedéves alapon. A Bloomberg elemzői konszenzusa sem túlságosan bíztató Franciaországot illetően, ugyanis 0,2 százalékos lassulást prognosztizál 2013-ra.

2009 után másodszor is recesszióban az eurózóna

Nem sok jóval kecsegtetnek az előzetes GDP adatok eurózónából, ugyanis 0,6 százalékos esést mutatott a harmadik negyedéves adat. Sem a német, sem pedig a francia növekedés nem tudta tehát korrigálni a többi tagország szerény teljesítményét a július-szeptemberi időszak során. Az Eurostat hivatalos közleménye szerint Görögországnak és Portugáliának továbbra sem sikerült egyelőre kikecmeregnie a mély recesszióból, ezúttal viszont már Spanyolország is zsugorodást mutatott a negyedév során.

Az Európai Bizottság előrejelzése 2012-re pesszimista forgatókönyvre számít, prognóziuk szerint idén 0,4 százalékkal eshet vissza éves alapon az övezet GDP-je. Jövőre viszont bár visszafogottan (+0,1%), de bővüléssel kalkulál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!