Vágólapra másolva!
Minden lényeges soron a várakozásoknál jobb negyedéves eredményeket tett közzé mára virradóan az OTP, egyes tételeknél az eltérés egészen tetszetős. A nettó profit speciális tételek nélkül számítva 8,4 százalékkal magasabb, mint a várt. A nem központi bevételek is lökést adtak az eredményeknek, de jól alakultak a költségek és a hitelportfólió romlása is lassult.
Vágólapra másolva!

Előzetesünk az OTP negyedévéről: Végre egy nyugis negyedév az OTP-nél

Stabilizálódnak a bevételek

Minden lényeges soron felülteljesítette az elemzői várakozásokat az OTP harmadik negyedéves gyorsjelentése. A bank a negyedév során 206,3 milliárd forintos teljes bevétel mellett speciális tételek nélkül számítva 42,95 milliárd forintos nettó profitot könyvelhetett el. Előbbi csupán 2,2 százalékkal, utóbbi viszont már 8,4 százalékkal haladta meg az elemzői várakozásokat.

A lényegi tevékenységek terén tehát stabilizálódás tapasztalható a banknál. A nettó kamatbevétel és a teljes bevétel is lényegében stagnált éves összevetésben, de negyedéves alapon 2,4, illetve 3,2 százalékos növekedést láthatunk, míg a nem kamatjellegű bevételek - ezen belül is az egyéb ilyen jellegű bevételek - a várakozásokon felüli bővülést mutattak.

A negyedévet a várakozásoknak megfelelően nem terhelte igazán jelentős egyszeri tétel, a speciális tételek nélkül számított nettó profit negyedéves alapon 16 százalékkal, éves összevetésben pedig 1 százalékkal növekedett. Az egyszeri hatásokat is figyelembe véve 20 százalékos a nettó profit bővülése 2011 harmadik negyedévéhez képest, de ez az akkori eredményeket terhelő negatív hatásnak, a bankokat terhelő különadónak tudható be. A 2012-re vonatkozó adót a bank az idei első negyedévben teljes egészében elszámolta.

Jól alakultak a költségek

A működési költségek terén is kedvezően alakult a negyedév, a konszenzustól is hajszálnyival elmaradtak a költségek. A céltartalékolási kötelezettség megfelelt a várakozásoknak, a negyedév során mintegy 60,6 milliárd forint volt a céltartalékolás, szemben a várt 60,6 milliárd forinttal. A problémás hitelek céltartalékkal való fedezettsége 1,3 százalékponttal javult a negyedév során.

Kedvező fejlemény, hogy lelassult a nem teljesítő hitelek arányának növekedése, a 90 napon túli késedelembe esett hitelek aránya 19 százalék volt a negyedév végén, szemben az előző negyedéves 18,8 százalékkal. A romlásban elsősorban az orosz és ukrán leányok játszottak főszerepet, a magyar és bolgár operációban minimális volt a növekedés, míg a többi leánynál stagnált a mutató.

Egyre nagyobb a külföld súlya

A külföldi leányok által megtermelt nettó profit összességében 26 százalékkal nőtt éves összevetésben, ezzel 45 százalékra hízott a súlyuk a cégcsoport teljesítményén belül. A bolgár leány forintban számított nettó profitja 40 százalékkal nőtt, részben a kockázati költségek látványos csökkenése miatt.

Érdemi bővülés a hitelezésben továbbra is csak az orosz és az ukrán operációnál látható, a csoportszintű hitelállomány negyedéves alapon stagnált, míg az előző év azonos időszakához képest minimális mértékben lemorzsolódott. A magyar jelzáloghitelezés negyedéves összevetésben 1 százalékkal zsugorodott.

A legnagyobb külföldi operációnak számító orosz leány teljesítménye forintban számítva visszaesett valamelyest, de rubelben számítva stagnált az előző negyedévhez képest. A hitelállomány bővülése viszont 17 százalékos volt, amit elsősorban a 30 százalékkal bővülő fogyasztási hitelezés hajtott.

Pozitív reakcióra számíthatunk

A negyedéves jelentésben az a legjobb, hogy nagyjából minden soron stabilizálódást, fokozatos növekedést tükröz. A nem központi bevételek mellett az alaptevékenység is hozzájárult a jó teljesítményhez, a működési és kockázati költségek is visszafogottak maradtak, miközben lassul a hitelportfólió romlása, és ezúttal a látványos sokkok is elmaradtak.

Pozitív reakcióra számíthatunk a mai nyitásban, főként mivel a gyorsjelentés általános javulásról árulkodik. Ezzel együtt a piaci hangulat az európai és amerikai tőzsdéken messze nem ideális, amit az OTP mai teljesítményére is hatást gyakorolhat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!