A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
14:00KézilabdaSpanyolország-Magyarország
HUNHámori Luca
16:18ÖkölvívásAnna Hamori-Marissa Williamson
HUNKovács Richárd
17:38ÖkölvívásRichard Kovacs-Sofiane Oumiha
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
HUNMagyarország
22:03ÚszásSzabad 4 x 200m
NyílNyíl

Az export nyomja recesszióba Japánt

Vágólapra másolva!
A ma közzétett gyenge harmadik negyedéves GDP-t követően, az elmúlt másfél évtized során már ötödször süllyedhet elhúzódó recesszióba Japán. Az erőtlen teljesítmény mögött a nagymértékben eső export áll.
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozásokat is alulmúló harmadik negyedéves GDP-adatot tettek ma közzé Japánban. Éves szinten 3,5 százalékot, míg negyedéves tekintetben 0,9 százalékot zsugorodott a szigetország gazdasága. Technikai értelemben az elmúlt 15 évben már ötödször esik recesszióba Japán gazdasága, azaz két egymást követő negyedévben töpörödött a bruttó nemzeti össztermék. Ezt erősítette meg Seiji Maehara, gazdasági miniszter mai kijelentése is, mely szerint elhúzódó "recessziós időszak következhet". A havi kormányzati gazdasági felmérés sem kecsegtet túl sok jóval, idén április óta ugyanis sorozatban hatodszor mutatott csökkenő értéket a több tényezőből álló indikátor, legutóbb 2011 áprilisában a földrengések után apadt le ennyire.

A GDP egyik összetevője sem muzsikált túlságosan szépen, mumusnak azonban egyértelműen az export mondható. Elemzők abban reménykedtek, hogy a kivitel esését némileg ellensúlyozni tudja majd a visszafogottan élénkülő közösségi költekezés valamint az újlakás-értékesítések száma, azonban az export 5 százalékos esését ezek sem tudták kozmetikázni. Mindezek tükrében a lakossági fogyasztás is visszaesett az előző negyedévhez képest, mintegy fél százalékkal.

A JPMorgan tokiói elemzői szerint a kérdés nem a recesszió ténye hanem az, hogy meddig húzódik el és a politikai döntéshozók miként reagálnak rá. Az elemzőház szerint akár további intézkedés jöhet monetáris oldalról is, bár erre nemrég, szeptemberben volt precedens. Akkor a Bank of Japan 10 trillió jennel, 80 trillióra bővítette az eszközvásárlási programját.

Bár több szakértő az autógyártóktól várná az orvoslást, érdemes a helyén kezelni ezt is. Ugyanis igencsak kiábrándító adat látott napvilágot az elmúlt napokban, a márciusig tartó időszakra vonatkozóan a hét legnagyobb japán autógyártó éves szinten mintegy 20 százalékkal gyengébb Kínából érkező érdeklődésre számít.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!