A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Erősödött a forint a kamatdöntés előtt

Vágólapra másolva!
A forintot nem viselte meg a Standard & Poor's lépése, vagyis a hazai deviza nem került gyengülő trendbe a hitelminősítő döntését követően. Az euró/forint árfolyam 281-282 között ingadozott hétfőn, és kedden reggel kisebb erősödés látható. Kedden a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntésére figyelnek a befektetők.
Vágólapra másolva!

A forint erősödéssel kezdte a napot, mert Görögország megkaphatja az újabb hitelrészletet az EU-tól és az IMF-től. A piaci hangulatot javította a megegyezés, és az is pozitív, hogy a görögöknek lassabban kell csökkenteniük az adósságot, és alacsonyabb kamat mellett juthatnak hitelhez. Az euró/forint kurzus 281-es szint alatt áll kedden reggel.

A forintot az sem állította gyengülő pályára, hogy Magyarországgal kapcsolatban kedvezőtlen hírek érkeztek az elmúlt napokban. A Standard & Poor's pénteken este egy fokozattal, "BB" kategóriába minősítette le az országot, amelynek hatására pillanatok alatt 280-ról 282,5-re esett a forint, ám innen fordulni tudott a kurzus. Itt több technikai szint is korlátozza a forint esését, ezeket csak negatív külpiaci hangulatban vagy igen kedvezőtlen hazai hírek (például további leminősítések vagy újabb unortodox lépések) hatására törhetné át a hazai deviza.

Ma a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának kamatdöntésére figyelhetnek a befektetők. Az elemzők többsége 25 bázispontos kamatcsökkentést vár, annak ellenére, hogy az S&P még mélyebbre süllyesztette a magyar adósság besorolását, így 6 százalékra mérséklődhet az irányadó ráta. Ugyanakkor néhány közgazdász nem zárja ki, hogy a jegybanki tisztségviselők többsége kamattartásra voksol.

Ha az MNB valóban eltekintene ebben a hónapban a kamat csökkentésétől, az segíthetné a forintot, hiszen megmaradna a hazai deviza kamatelőnye. A befektetőknek jelenleg igen fontos szempont a nagyobb kamatszint, mert a fejlett országokban igen alacsony hozamra számíthatnak. A feltörekvő európai országokban viszont magasabb hozamot érhetnek el a piaci szereplők, és a kockázat sem olyan magas, mint akár egy válság sújtotta euróövezeti államban.

Simor András MNB-elnök kamatdöntést követő sajtótájékoztatóját is kiemelt figyelemmel kísérhetik a befektetők, mert a jegybankár iránymutatást adhat a kamatpálya további alakulásáról.

Hazai szempontból fontos lehet még a csütörtöki kötvényaukció, mert ez lesz az első állampapír-eladás a leminősítés után. A másodlagos kötvénypiacon nagyobb elmozdulást nem lehetett megfigyelni. Az Államadósság Kezelő Központ 3, 5 és 10 éves állampapírok értékesítését tervezi.

A héten a figyelem középpontjában lesznek az amerikai ingatlanpiaci adatok, de a harmadik negyedéves felülvizsgált GDP-adat is fontos lesz. Az előzetes becslés szerint az Egyesült Államok gazdasága 2 százalékkal növekedett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!