Hullámvasúton a forint a magyar GDP-adat előtt

Vágólapra másolva!
Kockázatkerülés jellemezte a nemzetközi piacokat kedden, melynek hatására a forint is eladói nyomás alá került. A hazai eszközöket azonban kedvelik a befektetők a hozamvadászat miatt. A kamatvágási ciklus viszont ezt a hatást visszafoghatja.
Vágólapra másolva!

Kedden hullámvasútra került a forint: délelőtt 285,5-ös szint körül is jegyezték az eurót, majd kisebb erősödés után újra gyengülni kezdett a hazai deviza. Este 284,5 felett áll az euró/forint árfolyam.

A reggeli inflációs adat kisebb pozitív meglepetést okozott, hiszen 6 százalékra csökkent októberben a pénzromlás éves üteme. Elemzők ennél nagyobb (6,2-6,3 százalékos) drágulásra számítottak. A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának külső tagjai nem csupán az inflációt figyelik, és a fokozatos kamatvágási várakozást csak egy nagyobb negatív meglepetés írhatta volna felül.

A monetáris tanács két külső tagja pedig további kamatcsökkentésről beszélt a Dow Jones hírügynökségnek. Bártfai-Mager Andrea és Gerhardt Ferenc szerint óvatos kamatcsökkentéssel lehet kimozdítani a magyar gazdaságot a recesszióból. "A monetáris lazítás nem ördögtől való dolog. Nem látunk semmiféle másodlagos inflációs hatást" - mondta Bártfai-Mager Andrea.

Az alapkamat 6,25, az infláció pedig 6 százalékos, vagyis éppen pozitív a reálkamat. További kamatcsökkentések hatására egy kockázatkerülő nemzetközi környezetben érzékenyen reagálhat a forint is. Egyelőre a hozamvadászat támogatja a hazai devizát, és a befektetők nem fordultak el a kockázatosabbnak ítélt feltörekvő piaci eszközöktől.

A hét legfontosabb hazai eseménye a harmadik negyedéves GDP-adat lesz, amit a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közöl. Elemzők szerint 1,1-1,3 százalékkal zsugorodhatott a magyar gazdaság az előző év azonos időszakához képest. Pozitív meglepetésre a forint erősödhet, ellenkező esetben a gyengülés felé veheti az irányt a hazai deviza.

Persze az euróövezeti GDP-adatok is a figyelem középpontjában lesznek, ami nagyban befolyásolhatja a külpiaci hangulatot, miközben Görögország miatt is aggódhatnak a befektetők.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről