Zakatol a gép: kiváló gyorsjelentés a Rábától

Vágólapra másolva!
Nagyon jó lett a Rába harmadik negyedéves gyorsjelentése, a cég gerincét adó futómű üzletág olyan sokat exportált, hogy a csoportszintű bevétel 20%-kal tudott emelkedni, az EBITDA pedig 130%-kal nőtt. A gyorsjelentés alapvetően örömteli hír a részvényeseknek és valószínűleg az árfolyamra is pozitívan kellene hatnia, de nem szabad elfelejteni, hogy a Rába részvények (tegnap is) sokat erősödtek már és a nemzetközi részvénypiaci hangulat sem jó.
Vágólapra másolva!

A szerdai tőzsdezárás után közzétette 2012. harmadik negyedévi gyorsjelentését a Rába. Mióta az állam felvásárolta a céget (és így annak csak kevés részvénye maradt közkézen), elemzők nem igazán követik a társaságot, így nem tudjuk az eredményeket piaci várakozásokhoz hasonlítani. Még így is bátran kimondhatjuk azonban, hogy a cég szikrázóan jó gyorsjelentést tett közzé, hiszen a csoportszintű bevétel 20 százalékkal nőtt, az üzemi profit pedig a tavalyi 233 millió forintos veszteségből 159 millió forintos profitba fordult.

Mindenképpen meg kell említeni, hogy a nagy csoportszintű növekedésben közrejátszik a devizaárfolyamok Rába számára kedvező irányú változása, illetve a bázisidőszak mesterséges "nyomottsága". A 2011-es év első háromnegyedében (így a harmadik negyedévben is) ugyanis az állam igencsak kiéheztette a Rábát, a jármű üzletágban akadoztak a szokásos honvédelmi szállítások, majd a negyedik negyedévben hirtelen újra gőzerővel megindultak.

Ez azonban önmagában még kevés lett volna a mostani nagy növekedéshez, egyértelműen szükség volt arra, hogy a cég gerincének tekinthető futómű üzletág a kiváló export sikereknek köszönhetően 31 százalékkal tudja növelni az árbevételét. Ez pedig már nem értelmezhető egyszeri tételként, a cég ki is emeli a gyorsjelentésben, hogy az árbevétel növekedése alapvetően a korábbi időszakokban bejelentett üzlet- és termék fejlesztési projektek beérésének volt köszönhető, a piaci mozgások ehhez nem járultak hozzá (!).

A harmadik fő üzletág, az alkatrész divízió gyengén teljesített 11%-os árbevétel-csökkenésével, de a gerincet adó futómű üzletág annyira erős volt, hogy ez meg sem kottyant a csoportszintű számoknak.

A profit is dagad

A kedvezőbb devizaárfolyamok mellett javította a bruttó profitot és a bruttó fedezetet a futómű üzletág termékösszetételének kedvező irányú változása, a tavalyihoz képest alacsonyabb termék bevezetési költségek és a magasabb kapacitáskihasználtság. A társaságtól megtudtuk, hogy a harmadik negyedévben a Rábánál még a szokásos leállásra sem került sor, mert olyan erősek voltak a megrendelések. Azt végül a negyedik negyedévben, az október-novemberi hosszú hétvégék idején tartották meg.

Az árbevétel növekedése ellenére az értékesítési költségek még csökkentek is a harmadik negyedévben (!), miközben az adminisztratív költségek is csak alig nőttek. Ez a tavalyi évben végrehajtott takarékossági intézkedéseknek és az azóta is szigorú költséggazdálkodásnak volt köszönhető.

Az árbevétel-növekedés és a költségkontroll együtt oda vezetett, hogy az adózás és kamatfizetés, valamint az amortizáció elszámolása előtti profit (EBITDA) 130%-kal kb. 700 millió forintra nőtt. A szezonális hatásokat kiszűrő 12 havi gördülő EBITDA 4.4 milliárd forint fölé növekedett, ami a válság előtti legszebb negyedéveket idézi a Rábánál.

Az üzemi profit az alkatrész üzletágban eltűnt, de a jármű üzletágban viszont a veszteség tűnt el, mindeközben a legfőbb üzletág, a futómű divízió pedig 164 millió forintos tavalyi veszteségét 167 millió forintos nyereségbe tudta fordítani. A futómű üzletág üzemi 12 havi gördülő eredményszintje új csúcsra ment és immár 5%-on áll. A Rába csoport kiemelkedő üzemi eredménye 2012 első három negyedévében tisztán a működésből származik.

A nettó hitel állomány 13,0 milliárd forint lett, ami 0,8 milliárd forinttal alacsonyabb, mint a 2011. év végi. Ennek oka a nyereséges működés volt, illetve a növekedés ellenére stagnáló működő tőke.

Hogyan tovább?

Pintér István, a Rába csoport elnök-vezérigazgatója fontos dolgokat nyilatkozott a jövőről:

"Futómű üzletágunk kiemelkedően teljesít mind Európában mind Amerikában. Egyre több saját fejlesztésű futóművet értékesítünk a két kulcsszegmensben: a mezőgazdasági erőgépek és a speciális járművek piacán. Fejlesztési projektjeink kezdenek megjelenni az árbevétel és eredménysorokon, és nagymértékben hozzájárulnak a hozzáadott érték növeléséhez. Ígéretes, hogy a világgazdasági lassulás ellenére teljesülnek az év elején megfogalmazott terveink."

A menedzsment tehát az újabb kiváló gyorsjelentés ellenére sem emelte meg az éves terveit, továbbra is minimum 10 százalékos bevétel és EBITDA bővülést várnak. Tekintve hogy idén az első háromnegyed évben eddig 18 százalékkal nőtt a bevétel és 38 százalékkal nőtt az EBITDA, egy csupán 10 százalékos éves növekedés azt jelentené, hogy a negyedik negyedévben 6%-kal kellene csökkenjen a bevétel és 9%-kal kellene csökkenjen az EBITDA a tavalyi negyedik negyedévhez képest.

Ez a csökkenés nyilván nem lenne túl jó hír a részvényeseknek, de azt illik figyelembe venni, hogy a tavalyi negyedik negyedév kiugróan erős volt a cég életében, így már az is nagyon jó eredmény lenne, ha csak ugyanazt a szintet hozni tudná a Rába. Véleményünk szerint ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a menedzsment szándékosan és túlzóan konzervatív a korábbi rossz tapasztalatai miatt. Mint ismeretes, 2008-ban a Lehman csőd hatására felforduló világgazdaság miatt az év utolsó heteiben elképesztően gyorsan tűntek el a megrendelések a Rábából. Valószínűleg nem szívesen bíznák el úgy újra magukat a cég vezetői, mint akkoriban. Meg is említik a gyorsjelentésben, hogy főleg az európai piacon erősen nőtt a bizonytalanság a kereslet jövőbeli alakulásával kapcsolatban.

Mi várhat a részvényekre?

A Rába frissen napvilágot látott gyorsjelentése összességében inkább pozitív híreket tartalmaz a részvények árfolyama szempontjából, de ez két okból sem biztos, hogy beépül ma a papírok árába. Egyrészt a nemzetközi hangulat tegnap nagyon sokat romlott az amerikai tőzsdei kereskedésben, az indexek jókora esést mutattak be. Másrészt a Rába részvényei nagy forgalommal váratlanul nagyot emelkedtek a tegnapi napon a Budapesti Értéktőzsde parkettjén. Elképzelhető, hogy a gyorsjelentés már korábban kiszivárgott és néhány jól informált befektető a közelgő jó hírek reményében már előre jól bevásárolt a papírokból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről