A részvénykereskedést is megadóztatná a kormány!

Vágólapra másolva!
A Matolcsy György által bejelentett megszorításoknak megfelelően módosulnak 2013-tól a bevezetendő tranzakciós adó szabályai, 2014-től pedig a részvénykereskedést is megsarcolnák 0.1, a derivatív ügyleteket pedig 0.01 százalékos kulccsal. Persze még semmi sem biztos, ameddig a Parlament meg nem szavazza a törvényt.
Vágólapra másolva!

Az októberben Matolcsy György által bejelentett megszorító intézkedéseket költségvetési bizottsági módosító indítványként terjesztik a parlament elé. A korábbi jelzéseknek megfelelően jövőre is marad a bankadó, eltörlik a nyugdíjjárulék plafont, viszont a cafeteria esetén fizetendő egészségügyi hozzájárulás 14 százalékra emelkedik 27 százalék helyett.

A költségvetési bizottság csütörtöki ülésén arról döntött, hogy az indítványt az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló előterjesztéshez nyújtják be.

A tranzakciós illeték általános mértéke tényleg 2 ezrelék lesz, kivéve a készpénzfelvételt, mert azt 3 ezrelékkel adóztatnák. Változás, hogy a Magyar Nemzeti Bank viszont kikerülne az illetékfizetésre kötelezettek köréből. A közös - például házastársi - tulajdonú számlák közti pénzmozgás után nem kell majd illetéket fizetni.

Szintén újdonság, hogy a tranzakciós illeték 2014-től kiterjed majd az értékpapír-ügyletekre is. A mértéke a derivatív ügyleteknél 0,01 százalék, minden más ügyletnél pedig 0,1 százalék.

Az Országház honlapján megtalálható 8750/77 számú módosító javaslatban a bizottság azzal indokolja az értékpapír tranzakciók 2014-től kezdődő megadóztatását, hogy az Európai Bizottság pénzügyi tranzakciós adó bevezetésére tett javaslatot . E javaslat nyomán a módosító indítvány 2014 . január 1-jétől kiterjeszti a tranzakciós illeték tárgyi hatályát az értékpapír-ügyletekre, ide értve a származékos (derivatív) ügyleteket is . Az illeték alapja az értékpapírügylet ellenértéke, derivatív ügylet esetén az úgynevezett fiktív érték.

A módosító indítvány - a vonatkozó rendelkezés hatályon kívül helyezésével - adókötelessé teszi az ügyfélszámlán (az értékpapírügylet lebonyolítását szolgáló ) lebonyolított fizetési műveletet is.

A tárgyi hatály kiterjesztése miatt az érték-papírügyletek, derivatív ügyletek után illetéket az ügyletet lebonyolító értékpapírszámla vezető fizeti meg. Az ügyfélszámlán lebonyolított fizetési művelet utáni illeték alanya az ügyfélszámla vezetője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!