Megvan a görög megállapodás, ugranak a tőzsdék

Vágólapra másolva!
Megállapodás született tegnap az eurózóna pénzügyminiszterei és az IMF között a görögök megmentéséről , mellyel elhárult az újabb hitelrészlet kiutalása előtti utolsó akadály. A döntés 40 milliárd eurós adósságenyhítést jelent a görögök számára, akik engedélyt kaptak, hogy 120 százalék helyett 124 százalékos államadósság/GDP arányt érjenek el 2020-ra. Csökkentik többek között a görögöknek nyújtott hitelek kamatát, de az EKB a megvásárolt görög kötvényeken keletkezett profitról is hajlandó lemondani. Az euró az események hatására erősödött a dollárral szemben, és ma reggel a pozitív tartományban álló európai határidős indexek is kedvező fogadtatásról árulkodnak.
Vágólapra másolva!

Tizenkét órás tárgyalást követően végre megegyezésre jutottak az eurózóna pénzügyminiszterei és az IMF a görög adósságproblémák kezelésének ügyében. A döntés áttörést jelent a helyzet kezelésében, hiszen annak köszönhetően Görögország megkaphatja az újabb hitelrészletet, melyre rövid távon égető szükség van a csődesemény elkerüléséhez. Athén több részletben 44 milliárd euróhoz juthat, melyből 33 milliárd eurót már a jövő hónapban kiutalhatnak az országnak.

A tegnapi döntés legfontosabb részletei:

1. A már meglévő görög hitelek kamatterhét is csökkentik, így az eddigi 150 bázispontos helyett 50 bázispontos kamatfelárat kellene fizetnie a görögöknek. A tartozások átstrukturálásának részeként a tizenöt éves lejáratot harminc évre módosítják. Athénnak tíz év múlva kell a kamatfizetést megkezdenie.

2. A korábbi 120 százalék helyett a görögöknek 124 százalékos államadósság/GDP arányt kell elérni 2020-ra, de elhatározás született, hogy erről a szintről 2022-ra jelentős mértékben tovább kell csökkenteni az adósságot a 110 százalékos arányig. Ez a Reuters szerint 2016-ban adósságleírást is szükségessé tehet, amikorra a görög költségvetés elsődleges egyenlege eléri a töbletet.

3. Az EKB hajlandó lemondani a görög kötvények megvásárlásából felhalmozott 11 milliárd eurónyi profitról.

4. Támogatják és finanszírozzák Görögországot, hogy az a saját kötvényeit visszavásárolja 35 százalékos árfolyam mellett.

A találkozót követően az EKB elnöke üdvözölte a döntést, mely véleménye szerint érdemben hozzájárul majd a bizonytalanság mérséklődéséhez, és erősíti az Európába és Görögországba vetett bizalmat. A Eurogrou elnöke, Jean-Claude Juncker szerint a görögök számára új reményt jelent a megállapodás, mely az adósságok leépítéséhez, és a gazdasági növekedés beindulásához járulhat majd hozzá.

Az újabb görög hitelrészlethez vezető megállapodás elengedhetetlen feltétele volt, hogy a görög kormány kemény megszorításokat eszközöljön. Nem szabad azonban elfeledni, hogy a következő két évben még ennek ellenére is 190-200 százalékos szinten tetőzhet az államadósság/GDP ráta, ami miatt számos piaci szereplő szerint lesz szükség az adósságok részleges elengedésére, hogy 2020-ra sikerüljön elérni a most célként kitűzött 124 százalékos szintet.

Az adósságelengedés egyik legnagyobb kerékkötője Németország és északi szövetségesei, akik eddig sorra megvétóztak minden, adósságleírásra vonatkozó ötletet. A jövő évben esedékes német választásokat követően azonban vannak, akik a hangnem enyhülésében reménykednek.

Végre pont került a hetek óta húzódó görög tárgyalásokra, így a piaci szereplők is fellélegezhetnek. Az euró tegnap nap végére erősödést mutatott a dollárhoz képest, de a ma reggeli ázsiai és európai részvénypiaci emelkedésben is szerepe van a görög problémák rövidtávú orvoslásának. A befektetők a görög ügy miatti bizonytalanságot egy potenciális kockázati faktornak tartották, melynek kiesésével valamelyest megkönnyebbülhetnek.

EUR/USD jegyzés alakulása (napi)

DAX határidős értéke (napi)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről