700 millió forinttal több adót fizethet a MOL

Vágólapra másolva!
700 millió forintnyi adófizetési kötelezettsége lehet a MOL-nak a 2013-tól bevezetendő közműadó miatt a Népszabadság kalkulációi alapján. Az újság szerint a Magyar Villamos Művek Zrt. sem mentesül a fizetés alól, ők 500 millió forintot fizethetnek.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság kalkulációi alapján az adó mintegy 700 millió forintos pluszkiadást jelenthet a MOL számára, az MVM-nek pedig 500 millió forintjába kerülhet. Ez egy újabb negatív teher lehet az olajcégnek azután, hogy a múlt héten beszámoltunk arról, hogy az energiacégek csak akkor vonhatnák le a beruházások értékét a Robin Hood adóból, ha az jelentős nagyságú munkahelyteremtéssel jár.

Az elmúlt hetekben három megszorítócsomagot jelentett be a kormányzat, az elsőben viszont még nem szerepelt a közműadó. A második csomag esetében volt először róla szó, majd a harmadik módosítás alkalmával kiegészítették az utolsó pillanatban.

30 milliárd forintos árbevételre számított eredetileg a Nemzetgazdasági Minisztérium kalkulációi alapján az állam a most bevezetendő közműadótól. A bejelentett módosítások révén viszont akár 60 milliárd forintra is rúghat a beérkező összeg a Népszabadság szerint. Múlt héten Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter módosító javaslatot nyújtott be a közműadóról, melyben a befizetők körét kiszélesítették úgy, hogy a stratégiai villamosenergia és a gázhálózatokkal rendelkező cégek se mentesüljenek az adó alól. Vélhetően bekerült a szövegbe az is, hogy a magasnyomású gázvezetékek után is fizessenek az üzemeltetők, emiatt lehet a MOL-nak ez a 700 millió forintos fizetési kötelezettsége.

Mi a közművezeték adó?

A törvény alapján a fogyasztók vízellátási, szennyvízellátási és belterületi csapadékvízelvezetési, földgáz-, hő-, és villamosenergia-ellátási, valamint hírközlési igényeinek kiszolgálását lehetővé tevő vezeték nyomvonala után 125 forintot kell méterenként fizetnie az adó alanyának.


Összességében nem tűnik túl nagy összegnek a 700 millió forintos adó a MOL számára, de azt érdemes ismét észrevenni, hogy az újabb adómódosítások továbbra sem a kiszámíthatóság irányába mutatnak. Az olajtársaság a múlt héten jelezte, hogy összességében a 2012-höz képest 2013-ban kedvezőbb adózási helyzetben lesz, viszont azzal számoltak, hogy valóban elfelezhetik a Robin Hood adót, és 31 százalék helyett csupán 15,5 százalék legyen az adó mértéke. A Robin Hood adó megváltoztatása, mely szerint az energiacégek csak akkor vonhatnak le a beruházások után az adóból, ha az munkahelyteremtéssel jár, minden bizonnyal nagyobb terhet róhat a vállalatra, mint azzal korábban a MOL számolt és nagyobb tételt jelent, mint a 700 millió forintos közműadó.

A most bejelentett adóváltozások és a közműadó legnagyobb vesztese ugyanakkor nem a MOL, hanem a Magyar Telekom lehet.

A MOL a kereskedés első pár percében a negatív tartományba csúszott vissza, de nem számít alulteljesítőnek a BUX-hoz képest.

MOL

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!