A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elfüstölt a Masterplast Romániában

Vágólapra másolva!
Ma reggel tette közzé harmadik negyedéves jelentését a Masterplast, melyben a várakozásokkal megfelelő enyhe árbevétel visszaesésről és jelentősebb, 37 százalékos eredménycsökkenésről számolt be (az egyszeri tételektől tisztított érték alapján). Az építőipari alapanyagokat gyártó és értékesítő cég egy szeptemberi tűzeset miatt kénytelen volt 1,5 millió eurós veszteséget elkönyvelni, ami majd a következő negyedévekben fog nyereségként megtérülni, amint a biztosító megtéríti a károkat. A menedzsment az iparági folyamatokra egy költségracionalizálási programmal reagál. 
Vágólapra másolva!

Ma hajnalban tette közzé a harmadik negyedévre vonatkozó eredményeit az építőipari alapanyagokat gyártó és értékesítő Masterplast. A KBC Securities elemzője már korábban felhívta a befektetők figyelmét, hogy vélhetően nem sikerült túl jóra a cég harmadik negyedéve, mivel nagyobb iparági szereplők már a múlt hét során jelezték, hogy az európai kereslet terén visszaeséssel szembesültek.

Forrás: [origo]

A Masterplast számaiból kiderül, hogy a cég viszonylag jól tartotta magát a legtöbb célpiacán, de a legjelentősebbnek számító Magyarországon (-3 százalék) és Romániában (- 22 százalék) csökkent az értékesítés. Romániában a visszaesés fő oka egy szeptemberi tűzeset volt, melynek hatására pár napra fennakadások voltak a cég nagyváradi operációjában. Bár gyorsan helyreállt a rend, a megrendelések mégse tértek vissza a korábbi szintekre. A cég árbevétele végső soron 1,1 százalékkal csökkent éves alapon, ami nagyjából megegyezik a KBC elemzőjének várakozásával. Az ukrán (+ 19 százalék éves alapon) és az export értékesítés (+ 40 százalék éves alapon) többek között Oroszország vezetésével továbbra is szép növekedést mutat. Emellé Lengyelországban is növekedett a cég árbevétele az előző negyedéves visszaesést követően.

Forrás: [origo]

A nagyváradi tűzeset miatt a társaság 1,5 millió eurós veszteséget könyvelt el a negyedévben, ami jelentősen rányomta a bélyegét mind a működési eredmény sorokra, mind a cég nettó eredményére. A valós teljesítmény értékeléséhez érdemes ezt az egyszeri tételt kikorrigálni. A menedzsment feltételezései szerint várhatóan a következő negyedévekben, a biztosító térítésével párhuzamosan ez a veszteség meg fog térülni.

A tisztított működési eredmény 38,7 százalékkal esett vissza éves alapon, ami főleg a költség sorok megugrásának tudható be. Mind az anyagköltségek, mind a személyi költségek növekedtek az előző évhez képest, ami az árbevétel minimális csökkenésével párosult. A tisztított EBITDA az árbevételhez viszonyítva 6,6 százalékra csökkent, ami a harmadik negyedévben gyengének mondható. Az iparág ciklikussága miatt tipikusan ez a negyedév szokott a legerősebb lenni. A jelentés azonban külön kitér arra, hogy a szeptemberi termékpromóciók hatása csak a következő hónapban volt érzékelhető, de ez egyben azt is jelenti, hogy a társaság negyedik negyedéve valamivel erősebb lehet majd a szokásosnál.

Forrás: [origo]

A tűzeset hatásától megtisztított nettó eredmény 1,2 millió euróra esett vissza a tavalyi 1,9 millióhoz képest. Erre többek között az előbb részletezett költség oldali tényezők emelkedése volt hatással. A pénzügyi eredmény azonban jobb lett, mint az előző évben, köszönhetően a részvénykibocsátás során befolyt, de még el nem költött pénzen elért kamatbevételeknek. Ezen kívül az árfolyam differencia is a növekedést támogatta, mivel a forint és a szerb dénár is erősödni tudott a negyedév során, így az euróban közzétett eredményre pozitív hatást gyakorolt.
A menedzsment a csökkenő számok hatására átfogó költség racionalizálási programot indított, ami egyben a szervezeti struktúra optimalizálásával is jár. A cél az, hogy egy olyan működési struktúra alakuljon ki, ami a költségek kordában tartása mellett képes támogatni a cég növekedési terveit.

KBC elemzője kiemeli ma reggeli kommentárjában, hogy az eredmények csökkenésére lehetett számítani, így nem vár jelentősebb negatív árfolyam reakciót. A jövőt illetően pozitívan értékeli a költségcsökkentési törekvéseket, és arra hívja fel a figyelmet, hogy a negyedik negyedévben éves szinten növekedésre lehet számítani az alapján, amit a menedzsment elmondott az októberi értékesítés alakulásáról. Az eredményhányadok növekedéséhez véleménye szerint az is hozzá fog járulni, hogy a Masterplast a részvénykibocsátásból befolyt összegekből új termelő egységeket létesít Romániában, Magyarországon és Ukrajnában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!