Durván alulértékelt lenne Buffett cége?

Vágólapra másolva!
Warren Buffet bejelentette, hogy elkezdi visszavásárolni saját cége, a Berkshire Hathaway részvényeit, ha nem talál kedvezőbb árazású befektetési lehetőséget. A visszavásárlás a könyv szerinti értéknél 20 százalékkal magasabb áron történhet meg, így szakértők szerint a könyv szerinti érték 120 százaléka egy lélektani támaszt adhat a részvényárfolyamnak. A tegnapi kereskedés folyamán, több mint 2 százalékos emelkedéssel, pont ez az érték lett a Berkshire Hathaway záróára (134 ezer dollár). 
Vágólapra másolva!

Warren Buffett, a hosszú távú érték alapú befektetési stratégiájáról híres tőzsdei guru jelezte, hogy agresszív lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy jelezze a piacok felé, hogy a Berkshire Hathaway mennyire alulértékelt.

Forrás: [origo]

A társaság tegnap jelentette be, hogy visszavásárolt 1,2 milliárd dollár értékben 9200 saját részvényt az egyik hosszú távú befektetőjétől. Ez volt a cég történetének második saját részvény visszavásárlása, de az előzőhöz képest ez az ügylet majdnem hússzor nagyobb volt az értékét illetően.

A 82 éves guru nagyobb szabad kezett kapott a további részvény visszavásárlások terén. Úgy tűnik tehát, hogy az érték alapon, tipikusan alulárazott és jelentős felértékelődési lehetőségekkel rendelkező cégeket kereső Buffett most a saját cégét tartja olyan olcsónak, hogy növelje a vásárlásokat.

A Berkshire Hathaway egy holding cég, melynek rengeteg érdekeltsége van különböző iparágakban. Warren Buffett 1965-ben vette át a cég irányítását, amikor még 18 millió dollár volt a cég piaci értéke. A társaság fő tevékenysége a biztosítás, az Egyesült Államokban elsődleges biztosítóként, míg világszinten viszontbiztosítóként működik a Berkshire. Ezen kívül a cég portfóliójába tartozik még vasúttársaság, a Procter & Gamble, a Visa, a Johnson & Johnson, a Kraft Foods, a GE, az IBM, a Wells Fargo vagy éppen a Coca Cola. Köztudott, hogy az omahai bölcsként is emlegetett guru folyton cherry coke-ot iszik, ez a kedvenc itala.



A Berkshire idén nem fizetett osztalékot és 48 milliárd dollárnyi készpénzen "ült" a szeptember végi adatok szerint (részvényenként 52 ezer dollár, ami a jelenlegi 134 ezer dolláros részvényárfolyam majdnem 40 százaléka!), ezért a közeljövőben várhatóan kezdeni fog valamit a pénzzel a guru.

Buffett korábban úgy nyilatkozott, hogy két potenciális 20 milliárd dolláros üzlet is meghiusult amiatt, hogy nem tudtak megegyezni a felek az árat illetően. 2011 márciusa óta nem volt jelentősebb felvásárlása Warren Buffett cégének, amikor is a Lubrizolt vásárolta meg 9 milliárd dollárért.

Buffett ha úgy látja jónak, elkezdheti visszavásárolni saját cége részvényeit azzal a feltétellel, hogy a cég pénzállománya ne csökkenjen 20 milliárd dollár alá, illetve a visszavásárlás 20 százalékkal a cég könyv szerinti értéke felett történjen (korábban ez a prémium 10 százalékban volt meghatározva). Elemzők szerint ez a bejelentés egyfajta támaszként szolgálhat a részvényárfolyamnak, amely jelenleg pont a könyv szerinti érték 120 százalékán, 134 ezer dolláros áron tanyázik.

A tegnapi kereskedés folyamán, 2 százalékot meghaladó emelkedést követően pont 134 ezer dolláros áron zárt a Berkshire Hathaway.

Berkshire Hathaway

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!