Szakításon törik a fejüket a britek

Vágólapra másolva!
Népszavazás dönthet Nagy-Britanniában az uniós tagságról 2017-ben, ha David Cameron miniszerelnök teljesíti mai beszédében várható ígéretét. Cameronnak ugyanakkor még meg kell nyernie egy választást 2015-ben, hogy megszervezhesse a referendumot a kilépésről, így valószínűleg sokkal inkább népszerűségnövelő fogásról van szó, semmint a tényleges kilépés előkészítéséről. Ezzel együtt sok elemző szerint az unió leggyengébb láncszeme nem Görögország vagy Spanyolország, hanem Nagy-Britannia.
Vágólapra másolva!

Népszavazásra bocsáthatják az uniós tagság kérdését Nagy-Britanniában, a várakozások szerint erre David Cameron miniszterelnök egy mai beszédében tesz ígéretet. A referendumra 2017-ben kerülhet sor, ha Cameront két év múlva újraválasztják a szavazók.

"Itt az idő, hogy a brit emberek beleszólhassanak a kérdésbe, és hogy rendezzük ezt az európai kérdést a brit politikában" - áll a miniszterelnök beszédéből közölt idézetben. Cameron ezzel igyekszik a saját pártjából érkező nyomásra is reagálni, a konzervatívok többsége legalábbis lazábbra venné az unióval fennálló viszonyt, de egyesek a kilépést sem utasítják el.

David Cameron múlt héten elhalasztott beszéde is arról árulkodik, hogy a miniszterelnök kommunikációjában hangsúlyos szerepet kaphata a brit uniós tagság kérdése (a beszédet az algériai túszdráma miatt elhalasztották, de egyes részleteit közzétették). A miniszterelnök arra figyelmeztet, hogy ugyan nem szeretné, de ha az európai közösség nem tudja megoldani a legfontosabb problémákat, kivezeti országát az Európai Unióból. Azt is hozzáteszi, hogy szeretné, hogy Európa sikeres legyen.

Cameron részéről a népszavazás merész politikai húzás, de valószínűleg nem tervezi a tényleges kilépést, hanem huszáros vágással igyekszik egyfelől elhallgattatni a legerősebb függetlenségpárti hangokat, és egyúttal maga mellé állítani az unió miatt elégedetlen tömegeket is. Erre utal, hogy beszédében azt is hangsúlyozza, mielőtt döntés születne a tagság kérdéséről, lehetőséget kell adni az EU-nak, hogy rendezze a kapcsolatát Nagy-Britanniával.

Az utóbbi években egyre erősebbek az elégedetlen hangok Nagy-Britanniában, mind a politikai szférában, mind pedig a hétköznapi emberek körében, de a felmérések szerint egyelőre még az EU-pártiak nyerhetnék meg a szavazást. Sokan úgy látják viszont, hogy az uniós tagság csak kötöttségekkel és extra terhekkel, és kevés előnnyel jár, több elemző is arra figyelmeztetett az elmúlt egy év során, hogy miközben mindenki a görögök kilépésével volt elfoglalva, valójában a britek távozása a legeséselyesebb.

Nagy-Britannia esetleges kilépése az európai unióból egyelőre nehezen felmérhető következményekkel járna, és ugyan a politikai hangulat most inkább a szakítás felé mutat a szigetországban, hosszú távon nem biztos, hogy kedvező lenne számára az távozás. A kilépés rengeteg súlyos kérdést vetne fel, és könnyen Nagy-Britannia kereskedelmi elszigetelődéséhez vezethet.

Bónusz: David Cameronnak küldenénk sok szeretettel a szintén brit Clash klasszikus számát, a "Should I Stay or Should I Go"-t. És mindenkinek, aki szereti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről