Tülekedtek a cégek az energiapályázatokért

Vágólapra másolva!
Az első néhány órában az eredeti keret több mint négyszeresére érkezett igénylés, ezért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az első nap felfüggesztett négy Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatot. Az újabb rendkívül sikeres pályázatok 50,5 milliárd forint értékben három energiahatékonysági, egy megújuló energia témakörben kínáltak támogatást. A 7 éves tervezési időszak végén egyre nagyobb az érdeklődés az Új Széchenyi Terv pályázataira, ami növeli az ország esélyeit a teljes támogatási keret sikeres lehívására. 
Vágólapra másolva!

Több mint kétéves várakozás előzte meg a korábban is nagyon népszerű energetikai pályázatok újbóli kiírását. A felhívások már négy hónapja, 2012 októbere óta elérhetők voltak az NFÜ honlapján, majd decembertől az energiahatékonyságot, januártól pedig a megújuló energetikai fejlesztéseket támogató végleges felhívások hivatalosan is megjelentek.

A meghirdetett, 34 milliárd forint keretösszeggel kiírt három energiahatékonysági pályázat sorsa még a határidő lejárta előtt eldőlt. Ezek a pályázatok komplex épület energiahatékonysági felújításra, épületek megújuló energia felhasználásának elősegítésére és a távhő szektor energetikai korszerűsítésére kínáltak lehetőséget. Az NFÜ sikerként könyveli el, hogy ilyen arányú pályázati érdeklődés mutatkozott az energetikai fejlesztések iránt.

A következő napokban további két, 18,5 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett megújuló energia alkalmazásán alapuló pályázati konstrukcióra lehet majd pályázni, az NFÜ az elmúlt hetek tapasztalatai alapján hasonlóan gyors felfüggesztésre számít.

A megújuló energia alapú villamos energia, kapcsolt hő és villamos energia, valamint biometán termelés című kiírást hétfőn szintén felfüggesztette az NFÜ. Az ok ugyanaz: a rendelkezésre álló 16,5 milliárd forintos keret valószínűleg kimerült, hétfőn ugyanis már több mint 260 százalékos igény látszódott. A február 20. éjfélig postára adott pályázatokat az NFÜ elbírálja, és tájékoztatja a pályázókat a döntésről.

Az utóbbi időszakban több hasonló programot is fel kellett függesztenie az NFÜ-nek forráskimerülés miatt, ami jól mutatja, hogy a pályázók is érzik a 2007-2013-as tervezési időszak végének közeledtét. Az NFÜ számára azonban ez még inkább lehetővé teszi azt, hogy a források mielőbbi lekötésével, és a projektek mielőbbi megkezdésével még több sikeres projekt valósulhasson meg, és ezáltal maximalizálja az Európai Uniós források felhasználását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!