Többet veszítene a mentelmi jogánál Magyar Péter, ha kuncsorogni kezdene Manfred Webernél

Vágólapra másolva!
Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint ha a baloldali figura győzködné az Európai Parlament képviselőit, hogy ne függesszék fel a mentelmi jogát, akkor az hitelességi deficitet eredményezne nála.
Vágólapra másolva!

Ahogy az már köztudott, Magyar Péter mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta a legfőbb ügyész, miután nyáron az egyik budapesti tinidiszkóban a gyanú szerint egy őt kamerázó férfi mobiltelefonját előbb elvette, majd az eszközt a Dunába dobta mellyel elkövethette a lopás bűncselekményét. 

A baloldali figura jövője tehát attól függ, hogyan dönt az európai parlamenti képviselők. A Mandiner ismertette, hogy 

a mentelmi jog nem a képviselők személyes kiváltsága, hanem azt garantálja, hogy az EP-képviselők szabadon gyakorolhassák megbízatásukat, és ne legyenek kitéve önkényes politikai zaklatásnak. 

Ugyanakkor a lopás megalapozott gyanúja vélhetőleg nem tartozik abba a körbe, hogy az elkövető az EP védelmét élvezhesse.

A lap felveti, hogy nem lepődnének meg, hogyha Magyar Péter lobbizni kezdene az EP-ben azért, hogy mentelmi jogát megtarthassa. Ehhez elég csupán az Európai Néppárt tagjait felkeresnie amelynek egyrészt maga is a tagja, másrészt az EP legnagyobb képviselőcsoportjáról van szó. Emellett nem mellékes az az információ sem, miszerint 

a botránypolitikus jó viszonyt ápol Manfred Weberrel, a Néppárt elnökével és frakcióvezetőjével, így őt nem lenne nehéz meggyőznie. 

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a lapnak emlékeztetett arra, hogy a baloldali figura a választást megelőző kampány során számos alkalommal közölte az aktuális közönségével, hogy a mentelmi jog az felesleges, semmi értelme, így azt eltörölné. Így tehát ha kérné vagy győzködné az Európai Parlament képviselőit, hogy ne függesszék fel a mentelmi jogát, akkor az az elemző szerint 

akkora hitelességi deficitet eredményezne, amit még Magyar is megérezne, és a követői sem néznék jó szemmel, hogy most másként járna el, mint amilyen álláspontot korábban képviselt.

Bár hozzátette, hogy ez a forgatókönyv se lenne idegen a politikus részéről, hiszen már az is 180 fokos fordulatnak nevezhető, hogy Magyarból végül EP-képviselő lett hiszen eleinte cáfolta, hogy kimenne Brüsszelbe

Ha Magyar azt szeretné, hogy megmaradjon a mentelmi joga és ezzel bújna ki a felelősségre vonás alól, az komoly támadási felületet is jelentene a számára, hiszen önmagában nemcsak arról van szó, hogy elvett egy mobiltelefont, hanem arról is, hogy egy politikusnak ilyen esetekben vállalni kell a következményeket és nem szabad elmenekülnie

 – jelentette ki a Megafon véleményvezére.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!